Odobreno proširenje Slobodne zone u Zrenjaninu

Vlada Srbije odobrila je proširenje Slobodne zone u Zrenjaninu sa šest na čak 98 hektara, čime će od ove godine kompanijama koje se nalaze unutar nje biti obezbeđeni povoljniji uslovi poslovanja. Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov objasnio je da se Slobodna zona sada prostire na tri lokacije. Osim prethodne, na kojoj je smeštena “Kolpa”, sada zauzima i delove industrijskih zona “Jugoistok – Ečka” i “Bagljaš”. 
- Ovo puno znači i domaćim i stranim investitorima koji izvoze svoju robu. Da bismo im obezbedili ovakve pogodnosti morali smo uraditi ozbiljan elaborat i dokazati isplativost te odluke – rekao je Stankov. Elaborat o opravdanosti proširenja zone, inače, podnelo je Društvo sa ograničenom odgovornošću “Slobodna zona Zrenjanin“, koje su 2005. godine osnovali lokalna samouprava i “Kolpa Zrenjanin”. 
 
 
 
Direktor Slobodne zone Zrenjanin Branislav Malagurski kazao je da se ovim otvara mogućnost proširenja industrijskih kapaciteta i zapošljavanja kompletne radne snage u gradu koja je trenutno bez posla. 
- Unutar Slobodne zone naći će se deset firmi iz industrijske zone “Ečka” koje su pokazale zainteresovanost za proširenje proizvodnih kapaciteta, dok je u zoni “Bagljaš” obuhvaćena samo nemačka kompanija “Drekslmajer”. Fabrika koja se bavi izradom setova kablova za automobilsku industriju, osim za BMV, radiće i za italijanski “Fiat”. Planirano je da do kraja 2012. u “Drekslmajeru” radi 1.730 ljudi, a da naredne godine bude zaposleno još nekoliko stotina radnika – naglasio je Malagurski. 
Očekuje se, kako kaže, da će vrednost investicija unutar Slobodne zone ove godine biti 21 milion evra, a od toga se 15 miliona odnosi samo na “Drekslmajer”, trenutno najvećeg poslodavca u Vojvodini. Malagurski je dodao da Slobodna zona investitorima pruža niz pogodnosti, među kojima je i blizina granice sa Evropskom unijom, odnosno sa Mađarskom i Rumunijom. 
Direktor “Drekslmajera” u Srbiji Miro Vidošević napomenuo je da je ovoj kompaniji najvažnije da je u mogućnosti da posluje, ne samo sa Nemačkom, već sada i sa “Fiatom”, a kasnije eventualno i sa Rusijom i Bugarskom. Vidošević je ponovio da je “Drekslmajer” ozbiljno zainteresovan da poveća obim poslovanja kao i broj zaposlenih, upravo zbog mogućnosti da se nađe u Slobodnoj zoni.