Potpisana Povelja o saradnji dva kulturna društva

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, u subotu je prisustvovao svečanom potpisivanju Povelje o saradnji između KUD "Petefi Šandor" iz Mužlje i Mađarskog kulturnog društva "Moricz Zsigmond" ("Moris Žigmond") iz Pule.
 
Magdalena Balaž, članica predsedništva mužljanskog KUD-a, podsetila je da je ovo društvo prošle godine bilo u gostima u Puli, te da je tada dogovorena uzvratna poseta.
- Mi smo tada pokazali našim domaćinima čime se bavimo i upoznali ih sa našim planovima, a sada smo pozvali njih kod nas kako bi oni nama pokazali istarske tradicionalne igre i kako bismo izgradili dugoročnu saradnju, zbog čega i potpisujemo Povelju o saradnji – rekla je Magdalena Balaž, članica predsedništva KUD "Petefi Šandor" iz Mužlje.  
 
      
 
Maša Žužana, predsednica Mađarskog kulturnog društva "Moris Žigmond", zahvalila je domaćinima na pozivu i gostoprimstvu, ističući da očekuje nastavak kulturne saradnje. Ona je istakla da je veliko zadovoljstvo što se vraća u Vojvodinu, gde je njen ansambl naišao na topao prijem i srdačne ljude.
 
Svečanosti potpisivanja Povelje o saradnji dva društva prisustvovala je i Ljerka Alajbeg, generalna konzulica Republike Hrvatske sa sedištem u Subotici, koja je pohvalila zalaganje predstavnika Grada Zrenjanina: Aleksandra Martona, predsednika Skupštine grada Zrenjanina i Tibora Vaša, gradskog većnika, za produbljivanje saradnje dveju zemalja.
- Ovaj put se ta saradnja ostvaruje kroz manjine, koje su naše bogatstvo i ne kaže se bez razloga da su upravo one most koji spaja nacije. Dva društva, koja su danas potpisala dokument o saradnji, zahvaljujući neobičnim okolnostima, ostvarila su interakciju, koju će u budućnosti obogatiti novim sadržajima. Ta saradnja veže gradove i narode, a veže i njihovu matičnu domovinu, te stoga predstavlja višestruku korist – istakla je Ljerka Alajbeg. 
 
 
Sa njom se složio i predsednik Skupštine grada Zrenjanina, koji je ocenio da je ovaj događaj pozitivan iskorak i za Srbiju i za Hrvatsku, zbog toga što su ga napravili samoinicijativno predstavnici nevladinog sektora. On je rekao da saradnja Vojvodine i Istre treba da se nastavi i da će lokalna samouprava Zrenjanina podržati svaki vid međusobne saradnje.