Svakoj bebi po jedno drvo

U okviru projekta "Dobro drvo" danas je u parku na Starom Bagljašu organizovana akcija sadnje kojom će svako novorođeno dete iz našeg grada dobiti svoje drvo.
Naime, Gradsko veće je krajem prošle godine donelo odluku da se iz sredstava budžeta, odnosno iz sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine, izdvoje sredstva i tokom nedelje sadnje pokloni sadnica, odnosno zasadi sadnica za svakog novorođenog stanovnika Zrenjanina.
 
 
Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov  koji je istakao da se Grad priključio projektu "Dobro drvo" u želji da, kako je naveo, svaka beba u ovoj godini dobije svoje drvo.
- Akcija će trajati tokom dve nedelje, sada u proleće i na jesen. Želimo da unapredimo životnu sredinu, da istovremeno napravimo lep ambijent za sport i rekreaciju, obezbedimo stanište za ptice i ulepšamo našu životnu sredinu. Negovaćemo ova drva kao što negujemo našu decu – rekao je novinarima gradonačelnik Mihajlov i napomenuo da će Grad donirati za svako novorođeno dete po jedno stablo.
 
 
On je pozvao sve građane da se priključe akciji "Dobro drvo" i poželeo što više beba i sadnica posađenih u parkovima našeg grada.
Sadnicu, i tapiju na svoje drvo, danas je dobio i Marko Denkan, naš sugrađanin, star svega pet nedelja.
Njegova mama Zorica kaže da je oduševljena akcijom, budući da je i sa starijim sinom mnogo vremena provodila u ovom parku.
- Sada ćemo imati razloga da ovde provodimo još više vremena – kaže ona.
 
 
I Momčilo Antonić, deda Ognjena Antonića, rođenog krajem januara ove godine, izuzetno je zadovoljan jer će kako navodi, ova akcija doprineti lepšem izgledu parka.
- Naša su deca ovde odrastala, sada su oni roditelji i verovatno će se ovde igrati, razvijati i rasti i njihova deca, naši unuci. Drago mi je što će i drvo mog unuka tome doprineti – kaže Momčilo. 
 
 
Ivana Branković, inicijator projekta "Dobro drvo" navodi da je u toku druga faza projekta. Prva faza podrazumevala je medijsku kampanju i upoznavanje građanstva, radionice u osnovnim školama.
-Nakon toga podneli smo zahtev Gradskom veću da se na nivou Grada proglase dve nedelje sadnje i donese odluka da svako novorođeno dete dobije svoje drvo. Veće je taj zahtev prihvatilo tako da je ovo naša prva akcija. Rođeno je šezdeset i šest beba tokom januara i februara i oni će dobiti svoje drvo. Danas smo ovde na Bagljašu, a sutra smo u Zelenom polju i na jedan vrlo lep način smo krenuli u akciju oplemenjavanja prostora kako bi nove generacije uputili u to šta znače ovakva mesta i zašto je važno zasaditi drvo – rekla je ona napominjući da će akcija sadnje biti nastavljena i na jesen.
-Nadamo se da će se akcija u sklopu projekta omasoviti i što više građana prilkjučiti. Do sada smo imali pedeset građana donatora – dodala je Ivana Branković.  
 
 
Projekat su finansijski podržali BCIF i Grad Zrenjanin. Projekat zajednički realizuje nekoliko različitih aktera na društvenoj sceni - nevladine organizacije FOTO EXPO, CEKOM, Međuopštinsko društvo za strane jezike, javna preduzeća "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", JKP "Čistoća i zelenilo", javna ustanova "Kulturni centar Zrenjanina" i odeljenje za poslove zaštite i unapređivanja životne sredine gradske uprave Zrenjanin.
Projekat "Dobro drvo" je ideja koja će pružiti mogućnost lokalnoj zajednici, naročito deci i mladima, da nauče šta znači preuzimanje inicijative, planiranje i učestvovanje u kreiranju svog životnog okruženja.