Za efikasniju protivgradnu zaštitu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov potpisao je danas Ugovore sa strelcima koji na teritoriji Grada Zrenjanina vrše poslove protivgradne zaštite. Naime, od prošle godine poslovi protivgradne zaštite u našoj zemlji prešli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u domen Ministarstva unutrašnjih poslova -  Sektora za vanredne situacije.
 
 
Gorući problemi u funkcionisanju protivgradne zaštite u Srbiji jesu finansiranje rada lica koja se angažuju za celodnevno, 24-časovno dežurstvo na protivgradnim stanicama i nabavka raketa kojima se dejstvuje na gradonosne oblake u periodu od 15. aprila do 15 oktobra, koliko traje sezona protivgradne zaštite.
 
Obzirom da Zakom o zaštiti od grada nije usvojen prošle godine, iako je najavljen, ova problematika je rešena na sledeći način: Vlada Republike Srbije i MUP vrše nabavku - kupovinu raketa, hidrometeorološki zavod Republike Srbije plaća strelce po 4.000 dinara mesečno (tokom sezone koja traje 6 meseci), dok lokalne samouprave plaćaju strelce solidarno, u okviru mogućnosti.
 
 
Današnjim potpisivanjem ugovora, Grad Zrenjanin učestvovaće u plaćanju sa po 7.000 dinara mesečno, plus zakonski doprinosi.
 
Na teritoriji grada Zrenjanina postoje 22 protivgradne stanice, u kojima 44 lica dežura tokom sezone. Na signal koji im se upućuje iz Radarskog centra Samoš, u obavezi su da se hitno pojave na dužnosti raketaša i dejstvuju po naređenju.
 
Često su protivgradne stanice udaljene od mesta stanovanja raketaša i po nekoliko kilometara, tako da to predstavlja dodatni problem u brzini dejstvovanja. Ovaj problem će se rešiti uz pomoć mesnih zajednica i poljoprivrednih zadruga na čijoj teritoriji se nalaze protivgradne stanice.