Завршна конференција пројекта „Успостављање ГИС центра у Зрењанину“

Јуче је у зрењанинској Градској кући одржана завршна конференција пројекта „Успостављање ГИС центра у Зрењанину“ на којој су били присутни сви учесници пројекта и многи гости. Пројекат је реализован у оквиру програма Exchange 3 у граду Зрењанину и партнерским општинама Нови Бечеј, Житиште и Нова Црња.

 

Конференцију је отворио заменик градоначелника Зрењанина и руководилац пројекта Предраг Станков, који је нагласио да успостављање ГИС-а значи уштеду времена и новца потенцијалних страних инвеститора, пружајући бржи, квалитативнији и потпунији увид у доступне парцеле земљишта, а с друге стране, комунална предузећа могу повећати ефикасност, стећи бољу координацију и увид у инфраструктуру без пуно папира.

 

     

 

Миодраг Богуновић, шеф одељења за ИКТ Градске управе и координатор пројектне радне групе представио је активности спроведене током пројектног периода као и најважније резултате наглашавајући да је главни циљ успостављање поузданог информационог система локалне самоуправе, како би се омогућила ефикаснија, економичнија и модернија администрација градских ресурса.

 

 

У име Сталне конференције градова и општина (СКГО) и тима Exchange 3, Иван Божовић изразио је подршку Граду Зрењанину подсетивши да је програм Exchange 3 финансирао ЕУ, а спровео СКГО, а усмерен је ка унапређењу капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији.

 

 

Представљена су три примера која дају идеју и слику суштине Географског информационог система и могућности коришћења у пракси, како заинтересованим грађанима, тако и професионалцима у јавним предузећима, попут „Чистоће и зеленила“, „Градске топлане“ и индустријске зоне Зрењанина .

 

Како је изјавио Драган Радаковић, шеф одељења за пројектне и информационе технологије Регионалне агенције за социјални економски развој Баната, нови пројекти требало би да очекују на подручју ГИС-а као даљи и континуирани развојни процес.

 

Географски информациони систем - ГИС је систем за прикупљање, обраду, анализу и представљање сателитских и других података о урбанизму, просторном планирању, грађевинском земљишту, комуналној инфраструктури, животној средини и другим аспектима живота и рада, који се чувао у папирном облику у дигиталном облику. Платформа за будући развој ГИС-а остварена је успостављањем заједничког информационог система на нивоу локалне самоуправе Зрењанин. ГИС центар је саставни део Градске управе, Одељења за информационе и комуникационе технологије, а пројекат је обухватио Интернет умрежавање ГИС центра и 9 чланова система (3 партнерске општине, 5 локалних јавних предузећа и институција у Зрењанину).

 

 

Овај пројекат је започео 18. септембра 2010. године, а завршен 17. марта 2012. Потписивањем Међуопштинског споразума о сарадњи у развоју ГИС-а Град Зрењанин и партнерске општине потврдиле су да су вољне заједнички радити на заједничким интересима и јачању међусобних односа пружајући добар пример регионалне сарадње у Србији.

 

Укупна вредност пројекта је 309.188,08 евра, а финансирање из ЕУ је 264.108.46 евра, а партнерске општине 45.079,62 евра.