Zrenjanin i Novi Sad zajedno protiv grafita mržnje

Predsednici Skupština gradova Novog Sada i Zrenjanina, Aleksandar Jovanović i Aleksandar Marton, danas su u zajedničkoj akciji, i uz pomoć građana, prekrečili grafit, u ulici Koče Kolarova, koji je svojim sadržajem: "Zaključaćemo grad dok ne očistimo talog", sa potpisom jedne navijačke grupe, ružio grad. 
 
 
 
Aleksandar Jovanović, predsednik Skupštine grada Novog Sada, objasnio je da je ovo nastavak akcije  "Prekrečimo novosadsku mržnju", koju je pokrenuo prošle godine, sa ciljem da se prekreči svaki grafit mržnje, koji izaziva netrpeljivost na ulicama Novog Sada. 
 
 
 
 
- Želeo sam, na taj način, da pozovem sve svoje sugrađane i da im poručim da, ako na svojoj kući ili zgradi imaju grafit koji vređa neku grupaciju, uzmu četku i uklone taj grafit. Meni je drago što sam danas u Zrenjaninu i što sam, u saradnji sa Skupštinom grada Zrenjanina, uspeo da ovu akciju preselim u drugi grad. Ono što je važno istaći jeste da su ideje fašizma, nacizma, ksenofobije ili bilo kakve mržnje, nešto što u našem društvu ne sme biti dozvoljeno – upozorio je Aleksandar Jovanović, napominjući da ako se ovakvi grafiti budu tolerisali, može se desiti i da se oni sprovedu u delo. 
 
 
 
-  Na žalost, njih nema samo u Novom Sadu i Zrenjaninu. Ima ih u celoj državi i mislim da je obaveza svih predstavnika lokalnih vlasti da svojim postupanjem pokažu odgovornost prema sredini u kojoj žive i da uklone ovakve provokacije, koje narušavaju odnose među sugrađanima – rekao je predsednik Skupštine grada Novog Sada, koji je ovom prilikom pozvao i predstavnike drugih gradova i opština da se priključe ovoj akciji, kako bi se zaustavila svaka vrsta netrpeljivosti.  
 
 
 
Aleksandar Marton se zahvalio na podršci Novog Sada u naporima Grada Zrenjanina da se izbori sa porukama koje promovišu neprihvatljive društvene pojave. 
- Puno je takvih izraza mržnje u Zrenjaninu i ovo je prilika da mi, kao lokalna vlast, osudimo sve pojavne oblike ekstremizma i ukažemo na potrebu da se svi stanovnici Zrenjanina uključe u ovu akciju. Postoje primeri i da su se građani sami organizovali i prekrečili svoju zgradu, što pozdravljam i podržavam. Apelujem ovom prilikom na sve da prekreče grafite mržnje, zbog lepšeg i bezbednijeg Zrenjanina, jer grad se ne sme ružiti i u njemu ne sme biti bilo kakvog ekstremizma – poručio je Aleksandar Marton, ističući da je Zrenjanin grad svih svojih građana i da će očuvati viševekovnu tradiciju mira i suživota.