Projektom "Back to the future" do obnovljivih izvora energije

U Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" održana je konferencija za novinare povodom realizacije prve faze projekta "Back to the future", finansiranog sredstvima dobijenim od Evropske unije.
Prema rečima menadžera projekta, Željka Kevrešana "Back to the future" realizuje se kroz IPA program prekogranične saradnje i posvećen je novom pristupu u razvoju obnovljivih izvora energije koji su veoam bitni u smislu poboljšanja kvaliteta života ljudi u pograničnoj oblasti Srbije i Rumunije. Nosilac projekta je Grad Zrenjanin, a partner Privredna komora okruga Timiš.Ukupna vrednost projekta je 536.500 eura, od čega je donacija EU kroz IPA 456.025 evra. 
 
 
Govoreći o tom projektu, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je rekao da je reč o jednom u nizu onih koji se realizuju u sklopu Povelje gradonačelnika potpisane u Briselu ove godine.
- To je Povelja koju je potpisalo više od dve hiljade gradova Evrope. Ovom Poveljom mi smo se obavezali da do 2020. godine korišćenjem obnovljivih izvora energije smanjimo emisiju CO2 za dvadeset odsto, a time i globalno zagrevanje planete – objasnio je Mihajlov i naveo da je Grad Zrenjanin jedan od pionira u Srbiji kada je reč o projektima u vezi sa korišćenjem alternativnih izvora energije. 
- Nastavljamo sa tim projektima, donosimo Strategiju razvoja i korišćenja alternativnih izvora energije za 2012. i nadamo se da ćemo 2020. godine biti rame uz rame sa svim evropskim gradovima – dodao je on.
Pomoćnik gradonačelnika, Predrag Stankov kaže da se projekat završava 15. jula  i da je do sada održano četrdeset edukacija o obnovljivim izvorima energije u osnovnim i srednjim školama u gradu, a trenutno su u toku završni radovi na zameni prozora u školi "Jovan Cvijić" kako bi se poboljšala izolacija.
- U toku iduće nedelje planirani su radovi na postavljanju pumpi, što je i najinteresantniji deo projekta. Projekat ide dobrim tokom, akcioni planovi se ispunjavaju – rekao je Stankov.
Kako je pojasnio, ovaj projekat zapravo je pilot projekat kojim će se sagledati kolike su moguće uštede u energiji i novcu. 
 
 
Direktor škole "Jovan Cvijić" Nenad Milovančev izrazio je zadovoljstvo što je Grad Zrenjanin uključio ovu ustanovu u realizaciju projekta "Back to the future".
- Do sada smo zamenili stolariju na osamdeset pozicija, a naši učenici su veoma aktivni i edukovani po ovom pitanju, osvojili su prvu nagradu na konkursu pokrajinskog Sekretarijata za energetiku, tako da ćemo i drugi deo stolarije odraditi na osnovu tog rezultata. Ono što nam predstoji jesu radovi na iskopima, sporovođenju i postavljanju toplotnih pumpi što će kompletirati geotermalni sistem grejanja i nadam se da ćemo u budućnosti, u saradnji sa Gradom, raditi i fasadu i time dodatno smanjiti troškove – rekao je Milovančev. 
Nakon konferencija učenicima ove škole podeljene su majice i promotivni materijal projekta.