O industrijskom i tehničkom nasleđu Srbije

Gоdišnjа skupštinа Društvа kоnzеrvаtоrа Srbiје, u organizaciji Zаvоda zа zаštitu spоmеnikа kulturе Zrеnjаnin počela je danas, u hotelu "Vojvodina", a tеmа ovog dvodnevnog skupa je Industrijsko i tehničko nasleđe srbije. 
Goste je najpre pozdravio i poželeo im uspešan rad, gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, naglasivši da naš grad ima bogato kulturno, istorijsko i industrijsko nasleđe, te da nije slučajno odabran za mesto ovogodišnjeg susreta.
 
 
Skup je svečano otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković koje je istakao da je ova oblast jedan od prioriteta tog ministarstva.
- Prethodnih godina prioritet nam je bio načelo koje se odnosi na sve, a ne samo na kulturu, a to je da ako niste sposobni i stručni da sačuvate ono što ste nasledili besmisleno je da ulažete novac u novo i to proćerdati kao i ono pre toga. Konzervatori su tu izuzetno važni zbog toga što je Srbija u ovih godinu dana postala stvarni i apsolutni lider kada je u pitanju regionalna saradnja, razmena iskustava i edukacija kadrova iz svih zemalja regiona – rekao je ministar Marković, izrazivši zadovoljstvo što će na ovom skupu biti predstavlejna oblast koja se često zanemaruje, a koja je deo kulturnog nasleđa i deo turističke i privredne ponude.
U sklopu godišnje Skupštine DKS biće reči o potencijalima industrijskog i tehničkog nasleđa Srbije, iskustvima iz Slovenije, a istoričar umetnosti iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika Vesna Karavida predstaviće industrijsko i tehničko nasleđe u Zrenjaninu.