Пројекат „Повратак у будућност“ води ка алтернативним изворима енергије

У Основној школи "Јован Цвијић" одржана је конференција за штампу којом је најављен завршетак прве фазе Пројекта "Повратак у будућност", финансиран средствима ЕУ.

 

Према речима руководиоца пројекта, Жељка Кеврешана „Повратак у будућност“ реализује се кроз ИПА програм прекограничне сарадње и односи се на нови приступ у развоју алтернативних енергетских ресурса који су веома важни за побољшање квалитета живота људи који живе у пограничним областима Србије и Румуније. Уговорни страна је Град Зрењанин, а партнерска привредна комора округа Тимис. Укупна вредност пројекта је 536.500 Еура, укључујући бесповратна средства ЕУ кроз ИПА која износи 456.025 Еура.

 

 

Говорећи о пројекту градоначелник Зрењанина, др Милета Михајлов каже да је то само једна од десетина која ће се спровести уз референцу на Савету градоначелника потписаном у Бриселу ове године.
- Ово је договор више од 2.000 градова Европе који се обавезују на повећање енергетске ефикасности до 2020. године коришћењем алтернативних извора енергије са циљем смањења CO2 за око 20% што би смањило целокупно загревање планета - објашњава Михајлов додајући да је град Зрењанин један од пионира у Србији у области алтернативних извора енергије.
- Настављамо са овим пројектима, креирамо Стратегију развоја и коришћења алтернативних извора енергије за 2012. годину и надамо се да ћемо до 2020. године то остварити као и други европски градови - додаје он.

 

 

Заменик градоначелника, Предраг Станков каже да ће пројекат бити готов до 15. јула и да је до сада одржано четрдесетак радионица о алтернативним изворима енергије у градским основним и средњим школама, а тренутно се радови у школи „Јован Цвијић“ завршавају.

 

Ово је заправо пилот пројекат за процену уштеде енергије, објаснио је он.

 Директор школе "Јован Цвијић", Ненад Милованчев, изразио је задовољство и захвалио локалној власти што је Школу укључила у овај пројекат.
- Завршили смо већину столарских радова, а остатак ће бити покривен средствима Покрајинског секретаријата за енергетику, јер су наши ђаци на овом пољу добро образовани и освојили су прво место на конкурсу Секретаријата.

 

Након конференције за штампу ученицима су уручене мајице и промотивни материјал.