Više od 3.500 volontera u akciji "Veliko spremanje Srbije"

Grad Zrenjanin se i ove godine uključio u najmasovniju volontersku akciju čišćenja u jednom danu „Veliko spremanje Srbije“, a učestvovao je veliki broj Zrenjaninaca.
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov istakao je zadovoljstvo što se do subote prijavilo više od 3.500 volontera koji na taj način žele da daju svoj doprinos akciji čišćenja našeg grada i time pokazuju svest o značaju očuvanja životne sredine. 
 
 
Prema njegovim rečima, u akciji je učestvovalo 28 mesnih zajednica iz Zrenjanina i naseljenih mesta, javne ustanove, preduzeća i brojne nevladine organizacije iz našeg grada, a akcija se odvijala na čak 123 lokacije što će doprineti da mnoge gradske lokacije budu očišćene od najraznovrsnijeg otpada.
Uređeni su i očišćeni parkovi, šetališta, vrtići, školska dvorišta, dečja igrališta, sportski tereni, ali i obale Begeja, Tise i Tamiša. 
 
 
 
-Očekujemo da će odziv biti veći nego prethodnih godina i da ćemo nadmašiti prošlogodišnji rezultat. Naime, u akciji „Veliko spremanje Srbije“ prošle godine učestvovalo je 2500 učesnika koji su sa 112 lokacija uklonili više od 278.575 kubnih metara otpada – rekao je u subotu Mihajlov.
U akciji "Veliko spremanje Srbije" učestvovao je i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i, zajedno sa građanima i aktivistima, čistio ulicu Koste Turkulja u MZ "Žarko Zrenjanin".
 
 
- Kao i svake godine Grad Zrenjanin i ovaj put podržava akciju i učestvuje velikim brojim aktivista, a ja sam se priključio čišćenju lokaliteta koji bi svakako mogao mnogo bolje da izgleda. Na ovakvim problemima moramo da radimo cele godine, a ne samo jedan dan godišnje i poruka ljudima je da će grad biti onoliko uredan koliko oni sami vode računa o njemu, odnosno apelujem na njih da ne bacaju pikavce, na prave divlje deponije, ne ispisuju grafite, da kose travu ispred svojih kuća. Takođe, neophodno je i edukovati mlade ljude o kulturi zaštite životne sredine – istakao je Aleksandar Marton, ocenjujući da ekonomska kriza ne sme biti izgovor za neuređenu sredinu, te da je kaznena politika u Srbiji dobra, ali da njena primena često izostaje.