Višestruki efekti prodavnice i edukativnog centra za gojazne i osobe sa dijabetesom

Danas u Srbiji ima 630.000 osoba sa dijabetesom, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini 250.000, a u opštini Zrenjanin više od 10.000 osoba. Ako tim brojevima dodamo i činjenicu da na svakog registrovanog obolelog ima još toliko koji još ne znaju da imaju dijabetes, tada dobijamo podatke koji za zdravstveni sistem države Srbije postaju opominjijući i obavezujući za što hitnije mere blagovremene prevencije i edukaciju celokupnog stanovništva – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare  Lazar Erne, potpredsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Zrenjanin.
On je dodao da su komplikacije dijabetesa teške i ozbiljne, srčani i moždani udar, slepilo, amputacija, oštećenje bubrega, vode ka invaliditetu radno aktivnog stanovništva a da je lečenje je dugo i skupo, i za obolelog i za zajednicu.
 
 
 
 
Zorica Denda, pomoćnica gradonačelnika Grada Zrenjanina, istakla je da je lokalna samouprava među prvima u državi prepoznala ozbiljnost ovog zdravstvenog problema i zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju podržala Projekat otvaranja Edukativnog centra i specijalizovane prodavnice za dijabetičare i gojazne osobe.
Ona je navela da je lokalna samouprava obezbedila finansijsku pomoć i za 2012. godinu
Lazar Erne, potpredsednik društva i vođa projekta u Zrenjaninu ukazao je višestruke efekte koje je ovaj Projekat ostvario. 
-Zahvaljujući redovnim aktivnostima društva, društvo je postalo mesto okupljanja osoba sa dijabetesom i članova njihove porodice. U edukativnom centru svaki dan lekari članovi našeg društva bez naknade daju savete zainteresovanim građanima, a svake druge srede imamo ‘Kuhinjicu’, praktičnu obuku spremanja i konzumiranja hrane za dijabetičare i gojazne osobe, uz kontrolu nivoa šećera u krvi pre i 2 sata posle jela. Specijalizovana prodavnica ima preko 300 različitih proizvoda potrebnih osobama sa dijabetesom pri čemu su 20% do 30% nižoj ceni nego u bilo kojoj apoteci ili prodavnici jer društvo nije profitna organizacija. Svakog dana od 19 do 20 časova imamo oranizovanu vožnju bicikla, ko nema bicikli može da dobije od našeg edukacionog centra na korišćenje – naveo je Erne.
Ankica Jeftić, predsednica društva za borbu protiv šećerne bolesti Sremske Mitrovice, istakla je da po uzoru na društvo u Zrenjaninu i njihovo društvo do kraja juna meseca otvara Specijalizovanu prodavnicu i edukativni centar za osobe sa dijabetesom i gojazne osobe u Sremskoj Mitrovici gde je više od 5000 registrovanih dijabetičara. 
Kako je rečeno, ovakve prodavnice uskoro će dobiti Kikinda i Bačka Palanka.
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Zrenjanina ima dugu tradiciju u edukaciji i pomoći dijabetičarima, od 1974 godine. U centru grada 21.aprila 2011. godine grada otvorena je prva i jedina Specijalizovana prodavnica za dijabetičare I gojazne osobe u Srbiji koja je za godinu dana rada dala izvanrene rezultate i efekte kako u prevenciji tako i u edukaciji osoba sa dijabetesom i članova njihovih porodica.