Ambasador Ruske Federacije posetio Zrenjanin

Njegova Ekselencija Aleksandar Vasiljevič Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, posetio je danas Grad Zrenjanin. Neposredan povod njegove posete upravo na današnji dan jeste otvaranje prigodne izložbe u salonu Istorijskog arhiva Zrenjanina pod nazivom "Prvi svetski rat kroz dokumenta i fotografije". Izložba je postavljena povodom godišnjice ulaska Carske Rusije u Prvi svetski rat na strani saveznika, 1. avgusta 1914. godine, s ciljem da zaštiti Srbiju u borbi protiv Austrougarske monarhije. Izložba obuhvata zbirku dokumenata iz Centralnog muzeja Oružanih snaga Ruske Federacije i arhiva Belorusije, Rusije i Srbije. 
 
     
 
Poseta Njegove Ekselencije ambasadora Aleksandra Konuzina počela je prijemom u Gradskoj kući, čiji je domaćin bio Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina. Prijemu je prisustvovalo i više funkcionera Grada Zrenjanina i Skupštine grada i tom prilikom ambasador Konuzin zahvalio je pozivu da poseti naš grad i srdačnoj dobrodošlici koja mu je priređena. On je istakao da je događaj koji se odigrao na današnji dan od velikog istorijskog značaja za živote i Rusa i Srba.
- U tom ratu, kao i u drugim ratovima, Rusi i Srbi su zajedno ratovali protiv zajedničkog neprijatelja. Postala je već tradicija u našim međusobnim odnosima da se sećamo naših heroja, to smo učinili jutros na ceremoniji u Beogradu, a veoma mi je drago što to činimo i sada, u Zrenjaninu. 
 
 
On je dodao da se prilikom današnje posete nije razgovaralo samo o istoriji, već i o aktuelnim problemima, kao i o mogućnostima privredne saradnje u narednom periodu. 
- Zaključili smo da postoje dopunske mogućnosti i kapaciteti za saradnju između Grada Zrenjanina i Ruske Federacije. Od velike je važnosti da odredimo prioritete, a oni svakako postoje u oblasti poljoprivrede. Za proizvodima iz ove sredine postoji potražnja na ruskom tržištu i od nas zavisi kako će se taj potencijal razvijati – istakao je ambasador Konuzin i najavio mogućnost i direktne saradnje, odnosno bratimljenja, između Zrenjanina i ruskog grada Noginska, u čemu je ambasada Ruske Federacije spremna da pruži pomoć.
 
 
Takođe, ambasador Konuzin postavio je i pitanje učenja ruskog jezika u školama, pri čemu je istaknuta potreba i iskazano razumevanje da đaci treba da uče ruski jezik, kako bi im u nekom budućem periodu pomogao u njihovoj profesionalnoj delatnosti. 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić, izrazio je zadovoljstvo posetom ruskog ambasadora Zrenjaninu.
- Velika nam je čast što je upravo Zrenjanin izabran za grad u kom će biti obeležen današnji datum, značajan za istoriju oba naroda. S ambasadorom smo imali sadržajan razgovor, a prva, životna tema o kojoj smo razgovarali bila je ekonomija. Nadamo se da će saradnja s jednim ruskim gradom, koju smo nagovestili, dovesti i do bratimljenja, a siguran sam i do intenzivne ekonomske saradnje – istakao je Janjić. 
 
     
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, visoki gost je na Gradnuličkom groblju  položio venac na spomen-kosturnicu u kojoj počivaju ruski i srpski vojnici, učesnici Prvog svetskog rata - 69 srpskih ratnika Drinske i Moravske divizije, 85 pripadnika ruskih jedinica i 194 Srba, mobilisanih od neprijatelja. Venac su položili i predstavnici Grada Zrenjanina – zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić i članica Gradskog veća Zlatana Ankić. Ambasador Ruske Federacije potom je posetio Narodni muzej, obišao deo stalne postavke i razgovarao sa članovima zrenjaninskog Društva srpsko-ruskog prijateljstva. 
 
      
 
Današnju posetu Zrenjaninu ambasador Aleksandar Konuzin završio je otvarajući izložbu u salonu Istorijskog arhiva. Bila je to prilika da se gosti iz Ruske Federacije, uz brojne naše sugrađane prisutne na otvaranju izložbe, upoznaju s jednim važnim delom zajedničke istorije dva naroda. Ambasador Konuzin podsetio je na zajedničku borbu i herojstvo Rusa i Srba u ratnim periodima, ali i jasno ukazao na neke smernice aktuelne globalne politike koji asociraju na stanje u svetu početkom prošlog veka, dakle, uoči najvećih sukoba u istoriji čovečanstva. 
 
     
 
 
- Mnogi problemi koji su tada izbili još uvek nisu rešeni, uprkos tome što je prošao i Prvi i Drugi svetski rat. Za naša dva naroda najvažnije je što smo u tim ratovima bili na istoj strani, podneli velike žrtve, ali i iskazali neizmerne podvige u odbrani nezavisnosti i dostojanstva. Jako je važno da se sada, početkom XXI veka, podsetimo lekcija iz konflikata koje su preživeli naši narodi. Te lekcije govore da se ne smeju rešavati svetski problemi polazeći od egoističkih interesa pojedinih zemalja, uz upotrebu sile i kršenje međunarodnih normi i propisa. Još uvek postoji ogromna doza konfliktnosti. Nažalost, i na srpskoj zemlji postoji zona konflikta i interesa, zona kršenja međunarodnog prava. I na srpskoj zemlji narušava se suverenitet srpskog naroda – istakao je Konuzin i dodao da ruski narod stoji uz srpski u mirnoj odbrani srpskih interesa, baš kao što je stajao i tokom ratova.