Gradonačelnik Bošnjak otvorio međunarodni simpozijum o fizici

Letnjoj školi i Međunarodnom simpozijumu o fizici jonizovanih gasova, u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta - Departmana za fiziku,  rado se i u velikom broju odazivaju naučnici širom Evrope i sveta koji se bave fizikom jonizovanih gasova i plazme.
Ove godine, SPIG ("Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases”)  se održava u hotelu Vojvodina u našem gradu, od 27. do 31. avgusta, a skup je svečano otvorio gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak.
 
 
On je pozdravljajući goste, najpre na engleskom, a zatim i srpskom jeziku, istakao zadovoljstvo što mandat počinje otvarajući ovako značajan naučni skup.
Inače, ovaj međunarodni simpozijum već 52 godine tradicionalno okuplja vodeće naučnike iz zemlje, Evrope ali i čitavog sveta koji imaju priliku da tu saopšte vrhunske rezultate svog rada. Ujedno, to je i letnja škola u okviru koje studenti poslediplomskih doktorskih studija imaju mogućnost da čuju vrhunska predavanja predavača iz zemlje i sveta, da se sa njima druže i diskutuju.
Prvi SPIG je održan daleke 1962. god. u Beogradu pod imenom "1st Yugoslav Symposium on the Physics of Ionized Gases” ali su u rad SPIG-a veoma brzo uključeni predavači a potom i učesnici i iz inostranstva. Tokom duge istorije SPIG-a, broj učesnika je rastao, a polja interesovanja i rada su se širila, te je poslednjih godina broj učesnika  između 150 i 200, a od toga su oko 40 odsto učesnici iz inostranstva. Od 1998. godine, uvedeno je nekoliko sekcija rada.