Ministarka Kalanović otvorila 13. Inokop

U zrenjaninskoj hali Medison danas je otvoren Sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva „Inokop 2012“ , koji je do sada okupio više od 1.800 učesnika iz Srbije i inostranstva.
 
 
Poželevši im dobrodošlicu, goste je najpre pozdravio gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, istakavši da je naš grad po 13. put ima čast da ugosti brojne ugledne privrednike, partnere, kao i ministarku Vericu kalanović i ministra Gorana Kneževića.
- Želim da vam poželim toplu dobrodošlicu, a vama domaćinima zadajemz adatak da budete onakvi, kakvi mi Banaćani i jesmo, da primite goste širokog srca i da naravno, sledeći sajam, 2013. godine, bude organizovan u sklopu Dana piva , a da našim gostima pokažemo sve ono lepo što umemo i što znamo. Privrednicma želim da uspostave dobre kontakte na zadovoljstvo njihovo, ali i nas iz ovog grada  – rekao je Bošnjak.      
 
      
 
Otvarajući Sajam, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović je kazala da je „u Srbiji hrabrost biti preduzetnik“ i najavila da će već na današnjoj sednici Vlade biti doneto niz mera koje će dati podršku privrednicima.
- To je naš posao, da uradimo sve da olakšamo vaše poslovanje i zajedno sa vama borimo u narednom periodu, a vaš posao je da radite i borite se svojom inovativnošću, razvojem malih i srednjih preduzeća na ovakvim i sličnim mestima i u narednom periodu u interesu svih nas obezbedite novo zapošljavanje i veći izvoz, produktivnost i veće punjenje budžeta - poručila je ministarka Kalanović.
Ona je obraćajući se prisutnima, među kojima je bio i doskorašnji gradonačelnik Zrenjanina , a sada ministar poljoprivrede, Goran Knežević, kazala da zrenjaninski sajam  liči na banatski i zrenjaninski, da je specifičan i da danas predstavlja privredni centar Banata i privrednike iz ovog dela Srbije.
Upućujući poruku gostima koji su povodom Sajma u Zrenjanin došli iz inostranstva, Kalanović je ukazala da nisu došli bez razloga jer, kako je navela, taj centar još živi i ima razvijenu privrednu aktivnost.
- To smo u prethodnim godinama i pokazivali i zbog toga će se ovde uveriti da privreda u ovom delu Srbije još ima šta da ponudi, njima i Evropi, to su proizvodi konkurenti, i sa svojim kvalitetom, to su preduzeća koja mogu da se nose sa preduzećima ovog dela Evrope - dodala je ona.
 
 
Predsednik Regionalne privredne komore Zrenjanin Milan Radovanović je rekao da je na dosadašnjih dvanaest sajmova učestvovalo preko 1.850 izlagača iz zemlje i inostranstva, a da su se toj manifestaciji ove godine odazvali predstavnici svih oblasti privređivanja i svih privrednih grana.
- Na sajmu učestvuje više od 200 preduzetnika, privrednih društava, agencija, centara, lokalnih samouprava, fondova i banaka iz Srbije i inostranstva s jedne strane, a s druge tu je više od pedeset učesnika iz oblasti proizvodnje hrane, odnosno organizovane i druge poljoprivredne proizvođače -  kazao je Radovanović.
On je dodao da će tokom trajanja sajma biti organizovani poslovni susreti, promocije preduzecha, tematski okrugli stolovi koji će doprineti i edukaciji i boljem informisanju preduzetnika i drugih učesnika. 
Akcenat trinaestog sajma dat je afirmaciji novog zapošljavanja kroz razvoj preduzetništva na jednoj strani i otvaranje kapitalnih investicionih programa u regionu na drugoj strani. 
Organizator sajma „Inokop“ je Regionalna privredna komora Zrenjanin i Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin u saradnji sa Turističkim centrom Grada Zrenjanina.