Mr Ivan Bošnjak izabran za gradonačelnika Zrenjanina

Mr Ivan Bošnjak, odbornik Koalicije "Pokrenimo Zrenjanin – Tomislav Nikolić", član Srpske napredne stranke i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, novi je gradonačelnik Zrenjanina - odlučili su odbornici Skupštine grada Zrenjanina na današnjoj, drugoj sednici, nakon osam časova zasedanja. Njega je, tajnim glasanjem, podržalo svih 35 odbornika vladajuće koalicije, dok odbornici opozicije nisu učestvovali u glasanju. 
 
 
Izborom gradonačelnika izabrani su i njegovi saradnici koje je prethodno predložio – zamenik gradonačelnika biće Čedomir Janjić (DSS), a članovi Gradskog veća Milan Repija (Socijalistička partija Srbije), Zlatana Ankić (SNS), Dubravka Bengin Bulovan (nestranačka ličnost), Dragiša Albulj (Nova Srbija), Radiša Dupljanović (DSS), Dragan Šašić (SPO) i dr Boban Đukanović (SPS). Skupština je izabrala i dva pomoćnika predsednika Skupštine - Slavka Šućurevića (Partija ujedinjenih penzionera Srbije) i Sašu Ždrnju (Pokret "Napred Banat", sa liste "Pokrenimo Zrenjanin - Tomislav Nikolić").

 
 
Nakon što je duže od dva časa trajala rasprava o dnevnom redu, druga sednica Skupštine grada Zrenjanina počela je konstatovanjem prestanka odborničkog mandata Branki Ljiljak i potvrđivanju mandata Petru Popovu, članovima DS. Sednici je prisustvovalo 56 odbornika, odnosno svi osim odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su, uoči sednice, u obraćanju predstavnicima medija saopštili da neće učestvovati u njenom radu. 
 
 
U novoj skupštinskoj "ulozi", kao predstavnici opozicije, našli su se odbornici Demokratske stranke, njih 15, a protiv predloga vladajuće većine glasa i četvoro odbornika Srpske radikalne stranke, kao i dvojica Saveza vojvođanskih Mađara. Oni su, s obzirom da nisu prisutvovali konstitutivnoj sednici, pročitali i tekst Svečane obaveze.
 
Svi predlozi opozicije za dopunu dnevnog reda su odbijeni, osim predloga Saše Santovca, predsednika odborničke grupe SRS da Skupština odgovarajućim zaključkom obavesti više nivoe vlasti o posledicama suše i zahteva sprovođenje odgovarajućih mera, kao u slučaju elementarnih nepogoda. Uvrštavanje ove tačke u dnevni red jednoglasno je prihvaćeno. 
 
 
Predsedavajući Skupštine grada, Radovan Bulajić, konstatovao je ostavku gradonačelnika Gorana Kneževića, nakon njegovog izbora na funkciju ministra u Vladi Republike Srbije, a samim tim i prestanak mandata zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.
 
Odbornici opozicije najviše primedbi imali su na, po njima, neregularnosti prisutne tokom održavanja konstitutivne sednice i predlagali da se većina tačaka predviđena današnjim zasedanjem, a koje se tiču razrešenja i imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova, skine s dnevnog reda. Većinom glasova prisutnih odbornika, ti su predlozi odbijeni, ali je i sama odbornička većina donela odluku da se sa dnevnog reda skinu tačke koje se tiču promena u upravnim i nadzornim odborima Gradske narodne biblioteke, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nekoliko radnih tela i komisija Skupštine grada. 
 
 
Nakon usvajanja dnevnog reda, Skupština je usvojila novi Statut grada Zrenjanina i Poslovnik o radu Skupštine grada, a naobimniju raspravu, od strane odbornika i pozicije i opozicije, izazvao je predlog izmena u poslovniku, na osnovu kojih je predsedniku Skupštine grada omogućeno da, osim zamenika, ima i tri pomoćnika.
 
Pre nego što se na dvenom redu našao izbor novog gradonačelnika, odbornik Radomir Tihomirović (DSS) podneo je usmenu ostavku, što je Skupština konstatovala nakon, na momente, žučne rasprave. Vladajuća većina ostavku je obrazložila zbog proceduralnih razloga, odnosno da bi se zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić vratio u odborničke klupe, kako bi mogao ponovo biti izabran na istu funkciju.. Došlo je do situacije u kojoj su, a razlog nije utvrđen, odbornici opozicije dobili materijal u kom se navodi ne "razrešenje", već ponovno imenovanje Tihomirovića za odbornika, što je dovelo do nove rasprave i brojnih replika s obe strane, da bi ubrzo usledila još jedna pauza u radu Skupštine. Nakon izbora gradonaćelnika, zamenika i članova Gradskog veća, u Skupštinske klupe vratio se odbornik DSS Radomir Tihomirović, koji je ponovo izabran, a umesto Ivana Bošnjaka, sa liste SNS izabrana je odbornica Snežana Uzelac. 
 
Obiman dnevni red, koji je, uz proširenja i dopune, na kraju dostigao 112 tačaka, u najvećem delu odnosio se na predloge o razrešenjima i imenovanjima članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama. Nove organe upravljanja i nadzora dobili su, tako, JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina", JP "Gradska stambena agencija", JKP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Čistoća i zelenilo", JKP "Pijace i parkinzi", JKP "Gradska toplana", JP "Radio Zrenjanin", JP Turistički centar Grada Zrenjanina", JU "Sportski  objekti", zdravstvena ustanova Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov", "Apoteka Zrenjanin", Narodni muzej, Kulturni centar, Savremena galerija UK Ečka, NP "Toša Jovanović", Predškolska ustanova "Zrenjanin", Centar za socijalni rad, Sportski savez Grada Zrenjanina, SAKUD i Amatersko pozorište MADAČ.
 
Odbornici su razrešili funkcije vd direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Milorada Bjelogrlića i na njegovo mesto postavili Bojana Putića. Skupština je usvojila i predlog Rešenja o razrešenju Upravnog odbora Fonda za usmeravanje i dodelu sredstava naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa u proizvodnji električne energije i proizvodnji nafte i gasa opštine Zrenjanin, predlog Rešenja o razrešenju Upravnog  i Nadzornog odbora Fonda za protivpožarnu zaštitu opštine Zrenjanin, predlog Rešenja o razrešenju Nadzornog odbora Fonda za protivpožarnu zaštitu opštine Zrenjanin, predlog Rešenja o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i predlog Rešenja o obrazovanju i izboru predsednika i članova Komisije za dodeljivanje nagrada i priznanja. 
 
Druga sednica Skupštine grada okončana je nakon dvanaest časova zasedanja, sinoć oko 22 časa.