Nastavak realizacije projekta izgradnje stanova za socijalno stanovanje

Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan i član Gradskog veća Dragiša Albulj sastali su se danas sa predstavnicima Republičke agencije za stanovanje i Ministarstva građevine i urbanizma, a tema tog razgovora bila je nastavak realizacije projekta izgradnje stanova za socijalno stanovanje u Zrenjaninu.
 
 
 
Darko Karan je tom prilikom istakao da je Zrenjanin dosta odmakao na tom polju, budući da je reč o značajnom projektu.
- Zrenjanin će biti jedan od prvih gradova partnera koji će zajedno sa Svetskom bankom, Vladom Republike Srbije i Republičkom stambenom agencijom realizovati ovaj projekat. Dobra stvar jeste ta što su lokacije već određene, jedna je u Pančevačkoj ulici gde će biti izgrađeno 70 stanova, a druga u ulici Žarka Zrenjanina na kojoj će se graditi 30 stanova – rekao je Karan.
Prema njegovim rečima, učešće Grada Zrenjanina se sastoji u zemljištu i infrastrukturi, a očekuje se da će u saradnji sa nadležnima projekat biti priveden nameni što pre.
Maja Lakićević iz Republičke agencije za stanove kaže da će tih sto stanova biti izgrađeno delimično sredstvima Grada i sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope, kao i sredstvima obezbeđenim iz republičkog budžeta.
- Ono što je važno jeste da će stanovništvo moći da reši svoje stambene potrebe, osnosno svi oni koji ne mogu da ih reše kupovinom stanova na tržištu i uzimanjem stanova u zakup po tržišnim uslovima – kazala je ona i dodala da će Grad će nakon realizacije projekta ostvariti sredstva za dalje ulaganje u izgradnju socijalnih stanova, a pored toga ostaće mu u trajnom vlasništvu 30 stanova koji će se izdavati u zakup socijalno ugroženom stanovništvu.
 
 
Očekuju se, navodi ona, ododbrenje još nekih finansijskih dokumenata od kreditora koji imaju vrlo stroge uslove u pogledu svih projekata koje finansiraju.
- Očekujemo da ćemo ta odobrenja imati već sredinom septembra tako da arhitektonski konkurs i ostale pripremne radnje budu do kraja godine završeni, dakle, biće urađen projekat i očekujemo realno da će se izabrati izvođač početkom iduće građevinske sezone – rekla je Lakićević ukazujući da su to krajnji rokovi koji, ukoliko postupsci javnih nabavki tekli redovnim tokom, bez žalbi, možda građevinski radovi počnu i do kraja godine.
- Vi imate uspešnu Stambenu agenciju i očekujem da će projekat biti završen pre rokova, a krajnji rok za izgradnju je 31. decembar 2014. godine.
Ona kaže da uslovi za korisnike još nisu precizirani, a da se oni takođe moraju uskladiti sa zahtevima kreditora i tek onda lokalne samouprave propisuju svoje bliže uslove u skladu sa situacijom na svom terenu.