Paraplegičarima Banata uručeno specijalno vozilo

Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara Banata juče je u Novom Sadu svečano uručen ključ od specijalnog vozila, namenjenog prevozu osoba sa invaliditetom, koje je donirala  Vlada Japana. Ovo je jedno od dva vozila koja su dobijena na poklon, u vrednosti od po 25 hiljada evra, a drugo je dobilo Udruženje paraplegičara Srema. Ključeve je svečano uručio NJ.E. Toshio Tsunozaki, ambasador Japana u Republici Srbiji, a u ime banatskog udruženja ključ je primio predsednik, Goran Perlić. 
 
Ambasador Tsunozaki je istakao da je veoma počastvovan zbog prilike da prisustvuje ovakvom događaju, te da se nada da će uz pomoć ove donacije osobe sa invaliditetom moći lakše da se uključe u aktivnosti zajednice.
 
     
 
- Socijalna zaštita je jedan od glavnih sektora na koji se vlada Japana fokusira u Srbiji i mi ćemo nastaviti našu podršku uprkos teškoj situaciji u Japanu, koja je nastala razornim zemljotresom marta prošle godine. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da izrazim svoju duboku zahvalnost svim građanima Srbije, koji su iskazali veliku ljubaznost, iskrene simpatije i koji su dali velikodušne donacije Japanu - rekao je Toshio Tsunozaki, koji je ujedno izrazio i svoju nadu da će pomoć japanskog naroda još više unaprediti prijateljske odnose između dve zemlje. 
Goran Perlić, predsednik Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Banata, koje broji oko 80 članova, izjavio je da će donirano vozilo rešiti najveći problem članova udruženja.
- Paraplegičari i kvadriplegičari ne mogu da koriste gradski prevoz ili vozila koja im nisu prilagođena, tako da često nisu u mogućnosti da dođu do grada ili domova zdravlja i ovo vozilo će u mnogome doprineti normalnom funkcionisanju naših članova. Uslovi pristupačnosti u Zrenjaninu su osrednji, postoje objekti u koje možemo ući i dosta onih u koje ne možemo, ali ipak je prevoz do njih predstavljao najveću poteškoću - objasnio je Perlić, dodajući da će ovo udruženje u narednom periodu pokušati da pronađe sredstva za za registraciju i održavanje vozila dobijenog na poklon. 
Zlatana Ankić, član Gradskog veća, zadužena za sport i omladinu, koja se obratila na skupu u ime Grada Zrenjanina, zahvalila se narodu Japana na donaciji.
 
     
 
- Pomoć ljudima, koji do juče nisu mogli da izađu iz svoje kuće, je veoma značajna, jer će unaprediti kvalitet njihovog života. Narod Japana je, i pored velike nesreće koja ih je zadesila, pokazao da ima veliko srce i da saoseća sa drugim ljudima - rekla je Zlatana Ankić, ističući da će se lokalna samouprava potruditi da ovo vozilo održi u najboljem mogućem stanju, kao i da u njegovo korišćenje budu uključeni svi sugrađani kojima je to potrebno. 
 
Primopredaji specijalnih vozila prisustvovali su i predstavnici Asocijacije paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, kao i predstavnici Udruženja paraplegičara Srema i ove lokalne samouprave. Ovakvim donacijama japanska Vlada pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije. Glavne oblasti interesovanja su usmerene na oblasti zaštite životne sredine i socijalne zaštite. U Srbiji je od 1999. godine realizovano 145 sličnih donacija.