Svečani prijem za ruske slikare

Dubravka Bengin Bulovan, članica Gradskog veća grada Zrenjanina, zadužena za kulturu, sastala se u petak, 3. avgusta, u Plavom salonu Gradske kuće sa autorima izložbe "Savremeni ruski slikari iz grada Obnjinska", koja je iste večeri svečano otvorena u  Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
 
Izložba je rezultat višegodišnje saradnje umetnika iz Zrenjanina i ruskog grada Obnjinska i obuhvata pedesetak radova osam savremenih ruskih akademskih slikara.  Vladimir Denisov, jedan od autora, istakao je ovom prilikom da su ruski umetnici svojim delima želeli da pokažu zajedničku duhovnost Srbije i Rusije, kao i njihove istorijske korene.
- Arhitekta Milorad Lakić je došao kod svog prijatelja u Obnjinsk, gde se upoznao i sa mnom. Održali smo kontakt i prošle godine smo upravo uz njegovu pomoć doveli desetoro mladih umetnika u Zrenjanin, koji su učestvovali na likovnoj koloniji. Posle toga smo pozvali umetnika Milana Staševića i u martu otvorili izložbu njegovih dela kod nas. Posle nekoliko meseci uzvraćamo posetu i večeras otvaramo izložbu u Zrenjaninu – rekao je Vladimir Denisov, objašnjavajući da izložba obuhvata slike pejsaža i mrtve prirode.
 
     
 
Dubravka Bengin Bulovan, koja je, zajedno sa Vidakom Vukovićem, direktorom Gradskog narodnog muzeja, bila domaćin današnjeg prijema, istakla je svoje zadovoljstvo jer ruski umetnici izlažu svoje radove u Zrenjaninu i pohvalila trud ove zrenjaninske ustanove kulture zahvaljujući kojoj se izložba realizuje.
- Svakako da ovakvim programima ne možemo rešiti ni socijalna ni ekonomska pitanja, koja nas jako pritiskaju, ali iz ovakvih primera saradnje možemo da crpimo energiju, napunimo dušu i skupimo snagu da možda malo lakše izađemo na kraj sa praktičnim problemima – istakla je gradska većnica zadužena za resor kulture.