Osnovnoj i srednjoj školi "9. maj" potrebna pomoć zajednice

Gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak obišao je danas, povodom početka školske godine, Osnovnu i srednju školu "9.maj", koju pohađa oko 320 učenika, od toga šest prvaka, i tom prilikom izrazio očekivanje da zajednica maksimalno povede računa o deci sa posebnim potrebama.
 
 
-Zato sam i došao, kako bih video kakvo je stanje u ovoj školi. Imao sam priliku da se upoznam sa rukovodstvom, učenicima, stanjem u ovoj ustanovi, a slika je više nego upečatljiva. Stanje je takvo kakvo jeste, na nama je da se ono ubuduće, koliko je moguće, dovede u pristojne okvire. Postoje razne asocijacije, donatosrka društva i slične organizacije koje bi mogle uložiti sredstva, a Grad bi sa svoje strane neka, nesvrsishodna sredstva, mogao da usmeri u poboljšanje uslova u ovoj školi. I, s te strane ćemo se truditi, tim ispred koga dolazim i lično, da u budućnosti zaista pružimo bolje uslove života i rada i ovu decu što više približimo drugoj deci, da se svi usmerimo u dobrom pravcu tako da ovo budu dobri, valjani i čestiti građani našeg grada – rekao je gradonačelnik Bošnjak.   
 
 
Direktorka škole, Snežana Oluški kaže da se učenici i zaposleni u toj školi najpre susreću sa problemima zgrade stare više od sto godina, a osim toga, učenici zahtevaju maksimalnu negu, zbog svojih potreba, izmenjenih načina zadovoljenja tih osnovnih ljudskih potreba, te mnoge prostorije i mnoga tehnička sredstva tmoraju biti prilagodjena koršićenju i radu sa ovom decom.
- Nama je izuzetno važna što je gradonačelnik, još na samom početku školske godine, ovde sa nama i što pokazuje izuzetnu volju i želju da se upozna sa radom ovde i empatiju sa decom koja su ovde. Mnogima od njih su potrebni posebni uslovi, mi se nadamo da će, kako je gradonačelnik i rekao, Grad pronaći sredstva i donatore da poboljšamo uslove u kojima radimo – rekla je Oluški.
 
 
Kako je naglasila, u poslednje dve godine pokušavaju da realizuju projekat koji se tiče adaptacije pomoćne zgrade koja je nekada bila šupa i koja se nalazi u dvorištu škole.
- Upravo u toj zgradi su smeštena deca koja imaju najozbiljnije poteškoće. Neki će pitati zašto baš u tim prostorijama, zato što je jedina zgrada koja u svom sklopu ima učeničke toalete. Naime, svi ostali učenici, njih oko dve stotine, koriste toalete u dvorištu. Jako je važno da prva sredstva koja stignu i mogu da budu raspoređena na adaptaciju prostora  bude preusmereno za realizaciju tog projekta – navela je direktorka Oluški.