Prijem za učesnike manifestacije "Memorijal Radu Flora"

U Plavom salonu Gradske kuće danas je povodom 21. međunarodne naučno-kulturne manifestacije, "Memorijal Radu Flora" organizovan prijem, a goste iz Srbije i Rumunije, među kojima je bio i Doru Trucesku, ataše za kulturu Ambasade Rumunije u Srbiji, primili su članica Gradskog veća Dubravka Bengin Bulovan i zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić.
 
 
Tom prilikom Janjić je istakao da je ova manifestacija od izuzetnog značaja budući da se organizuje u znak sećanja  na profesora Radu Floru (1922-1989) jednog od najznačajnijih naučnih radnika i književnika među Rumunima sa prostora bivše Jugoslavije.    
- Pored toga, Radu Flora bio je građanin našeg grada, živeo i radio u njemu i veliki doprinos dao rumunskoj i srpskoj kulturi. Nama je izuzetna čast što nam je u poseti i ataše rumunske ambasade sa kojim smo razgovarali i o unapređenju dosadašnjih odnosa, jer, nama je pored te, kulturne saradnje, značajna i privredna, a s tim u vezi dogovarali smo i skorašnju posetu ambasadora Rumunije našem gradu – rekao je Janjić.
 
 
 
Doru Trucesku kaže da je prisustvo manifestaciji posvećenoj Radu Flori izuzetno značajno jer je reč o velikoj ličnosti, velikanu rumunske, ali i srpske kulture.
- O Radu Flori se može puno toga reći, ali se nikada neće izreći sve, jer je imao veliki broj interesovanja i njegov doprinos kulturi i njegov rad se ceni i izvan granica naše zemlje – rekao je Trucesku zahvaljujući lokalnoj samoupravi našeg grada što pruža podršku da se manifestacija održi i tako očuva kulturna baština Rumuna s ovih prostora.   
 
 
Lučijan Marina, predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine-Republika Srbija,  kaže da to društvo ove godine obeležava 50 godina postojanja i 90 godina rođenja osnivača društva, Radu Flore.
Nakon prijema, u Karađorđevom parku, položeno je cveće kraj biste Radu Flore, a međunarodni simpozijum svečano je otvoren u Vojvođanskoj banci gde su dodeljene nagrade i priznanja najzaslužnijim članovim i saradnicima Društva za rumunski jezik Vojvodine. 
 
 
Sa gostima iz Rumunije koji su u naš grad došli povodom manifestacije "Memorijal Radu Flora" susreo se danas i gradonačelnik Ivan Bošnjak.