Zrenjaninski "Vojvodinaput" obustavlja štrajk

Povodom situacije u zrenjaninskom preduzeću "Vojvodinaput", gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak i njegov pomoćnik Darko Karan sastali su se danas sa direktorom tog preduzeća Zdravkom Ilićem i većinskim vlasnikom Dušanom Borovicom.
Gradonačelnik Bošnjak kaže da je sastanak sa većinskim vlasnikom "Vojvodinaputa" iniciran zbog ozbiljnih razloga, naime, navodi on, zbog štrajka su zaustavljeni poslovi na rekonstrukciji magistrale – zbog čega pristižu brojne pritužbe građana, ali i zbog kasnijeg rada zimske službe koji je zbog teške situacije u tom preduzeću doveden u pitanje.
 
    
 
- Posle ovog sastanka dobili smo uveravanje da će ovo preduzeće i Grad Zrenajnin zajedno odrađivati strateške poslove. Nama u lokalnoj samoupravi je od velike važnosti i to što je u tom preduzeću zaposleno tri stotine radnika, naših sugrađana i budu li nastavili da rade svoj posao imaju mogućnost i da zarade svoje plate – rekao je gradonačelnik Bošnjak.
Direktor "Vojvodinaputa" Zdravko Ilić kaže da bi štrajk radnika danas trebalo da bude okončan jer će im biti uplaćene tri zaostale zarade, a samim tim i radovi na rekonstrukciji magistrale biće nastavljeni.
Novinarima se nakon sastanka obratio i Dušan Borovica, rekavši da se radnicima dugovalo četiri zarade, ali, ne iz ove godine, već je to dug zarada koje je on nasledio.
 
 
Razlozi neisplaćivanja su, naveo je, prispele rate i kamate ranije podizanih kredita.
- Ovaj potez u Zrenjaninu će meni kao vlasniku napraviti velike probleme i u ostalim firmama jer ću morati da sustižem i u drugim firmama ovaj nivo, da isplatimo sve, samo, u drugim firmama imam mnogo razumnije sindikate i to su firme koje su u mom vlasništvu trideset godina, a tamo i ne očekujem ovu vrstu problema -  rekao je Borovica.     
Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan kaže da je dogovoreno da se nakon današnjeg sastanka potpiše protokol o saradnji Grada Zrenjanina i "Vojvodinaputa", gde će garant za sve buduće radove biti većinski vlasnik Dušan Borovica.
- On treba da  ispoštuje zakonske uslove prema radnicima što se tiče plata, a sa naše strane će imati potpunu saradnju, jer, pored radova na magistrali, koji će biti nastavljeni u ponedeljak, nas očekuje još poslova koji su u planu, i bez "Vojvodinaputa" smo u problemu. Zato je bitan protokol o saradnji.  Takođe, rebalansom budžeta Srbije biće odobrena sredstva za izgradnju obilaznice i bitno je da naša, zrenjaninska kuća i naši radnici rade - rekao je Karan.