Potpisan Memorandum o razumevanju za projekat ''Regionalni centar za upravljanje otpadom Zrenjanin''

U zrenjaninskoj Gradskoj kući juče je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumevanju za projekat "Regionalni centar za upravljanje otpadom Zrenjanin". Memorandum su potpisali predstavnici grada Zrenjanina i četiri opštine koje su uključene u projekat – Žitište, Sečanj, Kovačica i Titel. U ime grada Zrenjanina, potpis na ovaj dokument stavio je gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak. Potpisivanju su prisustvovali i eksperti EU – članovi tima MISP programa podrške razvoju infratsrukture lokalne samouprave u Srbiji (Municipal Infrastructure Support Pogramme), na čelu sa Fricom Jakmom, vođom tima. 
 
 
Koordinator projekta, Ana Vujinov iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Grada Zrenjanina, navela je da se radi o strateškom projektu od velikog značaja, koji ima za cilj dugoročno rešavanje problema uklanjanja komunalnog otpada u regionu srednjeg Banata, ali i delu Bačke, s obzirom da u njemu učestvuje potiska opština Titel. 
 
Obraćajući se potpisnicima Memoranduma, predstavnik MISP Fric Jakma rekao je da, nakon potpisivanja dokumenta, sledi sastanak Radne grupe koja će nastaviti da radi na projektu. 
- Uveren sam da će naš rad biti uspešan i da će učesnici biti zadovoljni rezultatima - dodao je on.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina izrazio je zadovoljstvo što je započeta realizacija ovog projekta koji treba da reguliše oblast upravljanja otpadom za oko 220 hiljada stanovnika grada Zrenjanina i susednih opština.
- Ovaj projekat treba da obezbedi, pre svega, brigu o regionalnom otpadu, samim tim i pozitivnu i dobru budućnost naše dece, po evropskim standardima – rekao je gradonačelnik Bošnjak, dok su predstavnici susednih opština ocenili da je ovakav vid saradnje neophodan, posebno u slučaju malih sredina koje nisu u mogućnosti da se sopstvenim sredstvima i snagama adekvatno izbore sa sve većim problemima odlaganja komunalnog otpada.
 
 
Suština projekta jeste da će se komunalni otpad dopremati u jedan regionalni centar, u kom će se vršiti njegova separacija i reciklaža, po evropskim normativima i savremenoj praksi u ovoj oblasti. Preostali otpad, koji ne podleže reciklaži, deponovaće se pod kontrolisanih uslovima u telo buduće deponije, kako ne bi zagađivao životnu sredinu. Projektu se pristupa sa tehničkog, ali i finansijskog gledišta, kako bi se odabralo najoptimalnije rešenje.
 
Ukoliko se sve faze realizacije ovog projekta budu odvijale po planu, završetak projektno-tehničke dokumentacije može se, u nekim idealnim uslovima, očekivati 2015. godine.