Svečano dodeljene ''Nagrade grada Zrenjanina'' za 2012. godinu

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, juče su bili domaćini tradicionalnog Novogodišnjeg koktela na kom su svečano dodeljene "Nagrade grada Zrenjanina" za 2012. godinu. Na skupu u Baroknoj sali Gradske kuće okupili su se predstavnici političkog, privrednog, kulturnog, sportskog, verskog i života grada u drugim oblastima, kao i brojni predstavnici medija, koji su jedni drugima poželeli srećnu i uspešnu nastupajuću godinu, a svima je novogodišnju poruku uputio gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak:
-  Zrenjanin ima tu nezgodnu osobinu da ga mi sami, Zrenjaninci, često nazivamo "mrtvim gradom". Međutim, kada pogledate ove ljude, dobitnike Nagrade grada, kada se pogledate međusobno, shvatićete da je ovo vrlo živ grad, da je ovo srce Banata u "dobroj kondiciji". Pozdravljam Vas, u ime Skupštine grada i Gradske uprave, svih javnih preduzeća i ustanova i čestitam Novu 2013. godinu u kojoj ćemo svi zajedno doprineti da naš grad bude još bolji i još lepši. – rekao je on.
 
       
 
Nakon pozdravnih reči gradonačelnika, upriličena je svečana dodela najznačajnijeg godišnjeg priznanja, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin, koje je ove godine zaslužilo sedmoro pojedinaca i tri kolektiva.
 
 
Goran Kovačević, vlasnik i direktor kompanije "Gomeks", zaslužio je Nagradu grada Zrenjanina za ostvarene poslovne uspehe i humanitarno-donatorski rad.
U Zrenjaninu posluje punih 15 godina. Tokom ovog perioda konstatno proširuje poslovanje i izrasta u lidera gradske trgovine. Širi maloprodajnu mrežu po Vojvodini i danas posluje u 94 objekta u kojima je zaposleno skoro 900 radnika. Pre pet godina izvršena je manjinska dokapitalizacija preduzeća od stranog fonda SEAF, a u cilju dalje profesionalizacije i usvajanja najsavremenijih evropskih standarda poslovanja u maloprodaji.
Kao društveno odgovorno preduzeće, aktivno je na području humanitarnih donacija i sponzorstva koja poboljšavaju kvalitet života zajednice. Malo je danas preduzetnika koji su uspešni u svom poslu, a pritom su spremni da ulože i u razvoj kulture i umetnosti. Predlog da mu se dodeli ovo priznanje stigao je, između ostalih, iz eminentnih gradskih ustanova kulture – Narodnog pozorišta i Savremene galerije, čije aktivnosti nesebično pomaže.   
 
 

Rudolf Valter, vlasnik kompanije "Fiva Valter Grupa", nagradu grada Zrenjanina zaslužio je za investiciona ulaganja u Zrenjaninu i za humanitarni rad.
Rođen je u mestu Vindeken, u Saveznoj republici Nemačkoj. Iako će za tri dana napuniti 90 godina i dalje je ispunjen planovima u vezi sa ulaganjem u ovu sredinu. Prihvatio je Zrenjanin kao "svoje" okruženje i želi da doprinese njegovom prosperitetu.
U početnom periodu strateškog dovođenja stranih investicija u Zrenjanin, 2003. godine, tražeći lokacije po Vojvodini za buduća ulaganja stigao je i do našeg grada u kom je, po sopstvenim rečima, naišao na veoma dobre uslove. Danas raspolaže sa 63 hektara gradskog građevinskog zemljišta, na kom je izgradio dve hale u kojima posluje jedna od najvećih stranih investicija u Srbiji - Kompanija Drekslmajer.
Naredni njegov poduhvat je bila izgradnja trgovinskog lanca, danas poznatog širom Vojvodine, i u Zrenjaninu, kao Supermarket "Lurdi".
Ono što ga posebno opredeljuje za ovo priznanje jeste i njegov humanitarni rad. Kao osnivač humanitarne fondacije izgradio je 6 dečijih sela u svetu. Pored raznih humanitarnih akcija, tradicionalno organizuje podelu novogodišnjih paketića siromašnoj deci širom Vojvodine, što će biti realizovano i ove godine, a paketićima će se obradovati tačno 9428 dece.
 
Željko Malušić, privrednik i sportski radnik, zaslužio je Nagradu grada Zrenjanina za doprinos razvoju sporta i fizičke kulture. 
Sportsko angažovanje posvetio je rvačkom sportu, u kom je proveo deset godina. I tada je, pre svega kao čovek, a potom i kao primereni sportista, odavao znake staloženosti, humanosti i odlučnosti – to su karakteristike koje ga i sada krase.
Po završetku aktivne sportske karijere, značajan deo svog rada posvećuje razvoju sporta u našem gradu. Već tada kao mlad, a ugledan privrednik, nesebično se uključio u rad fudbalskog i rvačkog kluba "Proleter", ali i drugih sportskih kolektiva.
Zahvaljujući njegovim sredstvima, brojni mladi ljudi i talenti ostvarili su i ostvaruju sportski san. Jedan je od naših sugrađana čija se veličina prepoznaje u tome da ono što su stekli dele s onima kojima je to neophodno, u ovom slučaju sportistima.
Svoje bogato iskustvo koristi i pri organizaciji velikih sportskih događaja u našem gradu, od kojih je poslednji bio pre samo nekoliko dana – bokserski meč između Milana Piperskog i Ferenca Zolda koji je na najbolji način promovisao ne samo vrhunski sport, već i naš grad i Republiku Srbiju.
 
Ajredin Ajeti, član karate kluba "AS", sekcije "Urban kombat", Nagradu grada Zrenjanina zaslužio je za ostvarene sportske rezultate i omasovljavanje fizičke kulture.
 Kao nosilac velikog broja medalja i diploma sa domaćih i međunarodnih takmičenja, ali i kao osoba van borilišta, na ulici, na pravi način promoviše sport, fizičku kulturu i zdrave stilove života. Svojim zalaganjem u sportu kojim se bavi, podstiče mlade da uvrste sport u svoj način života i time jačaju i unapređuju zdravlje.
Pored svih svojih obaveza koje zahteva bavljenje vrhunskim sportom, dodatno dopinosi širenju ideje omasovljavanja fizičke kulture i zdravih stilova života tako što od osnivanja Rekreativno-sportskog tima "Resport" vodi treninge fizički manje aktivnim sugrađanima.
Pravi je primer, koji može mnogima da posluži kao uzor, da bavljenje sportom i fizičkom kulturom stvara zdravu ličnost u uslovima kada život nije baš bio darežljiv i ostavio ga uskraćenog za mnogo toga što su imali njegovi vršnjaci.    
 
      
 
Mr Mirjana Ćurić, profesor biologije i magistar ekoloških nauka, Nagradu grada Zrenjanina zaslužila je za pedagoški i naučni rad. Nakon sticanja zvanja diplomiranog biologa, stekla je i titulu magistra ekoloških nauka. Tokom radnog veka u prosveti izgradila je ličnost uglednog profesora u nastavi i vannastavnim aktivnostima. Pod njenim mentorstvom, mnogi učenici postali su uspešni akademski građani i istakli se na takmičenjima najvišeg ranga.
Učestvovala je aktivno u reformi obrazovanja, volontirajući u nekoliko stručnih timova. Objavila je više naučnih radova, a posebno se bavila problemima biodiverziteta i ekosistema Deliblatske peščare i zrenjaninske Peskare.
Od 2008. godine aktivno je uključena u problem zaštite peščanog ekosistema ovog zrenjaninskog prostora.
Jedan od dometa istraživanja koje je sprovela bilo je i otkriće novog varijeteta biljke poznate u narodu kao "zečji trn", sa latinskim imenom Onosis spinosa. Njenim imenom nazvan je varijetet biljke koji ima jedinstven lokalitet i kao takav nalazi se samo u oblasti Peskare u Zrenjaninu.
 
Mr Mila Mihajlović, operski pevač, novinar, pisac, prevodilac, Nagaradu grada Zrenjanina zaslužila je za profesionalni i humanitarni rad.
Bila je solista hora i orkestra i nosilac gotovo svih sopranskih deonica simfonijskog repertoara italijanske državne radio-televizije. 
Sa zavidnom operskom karijerom, ostvarenom u više svetskih metropola, opredeljuje se za slobodnu umetničku profesiju i potom radi kao profesionalni novinar, pisac, prevodilac. Član je Udruženja književnika Srbije, jedan od najuglednijih savremenih prevodilaca za italijanski jezik i član udruženja novinara Srbije i Italije. Dugogodišnji je urednik informativne emisije na srpskom jeziku na italijanskom državnom radio programu i dopisnik više medijskih kuća iz Srbije. 
Autor je nekoliko naslova, od kojih je posebno značajna njena poslednja knjiga "Jugoslavija: april 1941 - septembar 1943. Italijanski izvori: dokumenti o masakru Srba u dalmaciji, Lici i Kninskoj krajini". Jedan je od najtraženijih simultanih prevodilaca za srpski jezik u Italiji.
 Neumorni je humanitarni radnik. Na njeno ime glasi prva dozvola humanitarne pošiljke Ujedinjenih nacija poslate iz Italije tokom sankcija i poslednjeg rata. Pomoć je dopremljena bolnicama u Zrenjaninu i Melencima.   
Zrenjanin je bio i ostao njen grad – u njemu je rođena, završila osnovnu, srednju i nižu muzičku školu i načinila prve umetničke korake. Vraća mu se kad god je u prilici, a to je učinila i juče, prilikom dodele Nagrade grada. 
  
       

Lazar Erne Nagradu grada Zrenjanina zaslužio je za doprinos borbi protiv dijabetesa i višedecenijski humanistički rad. Aktivista je u Društvu za borbu protiv šećerne bolesti pune tri decenije.. Od tada do danas više puta bio je član Izvršnih odbora, potpredsednik i u dva mandata predsednik Društva. Trenutno je potpredsednik Društva, član je Upravnog odbora Saveza vojvođanskih društava i potpredsednik je Dijabetološkog saveza Srbije.
Svojim radom i angažovanjem značajno je doprineo afirmaciji zrenjaninskog društva koje danas, po rezultatima, prednjači u Vojvodini i Srbiji. Učestvovao je u realizaciji niza projekata, od kojih su najznačajniji: osnivanje Klubova dijabetičara po mesnim zajednicama, sprovođenje Javnih radova pod nazivom "Edukacija i pružanje pomoći obolelima od dijabetesa", otvaranje Specijalizovane prodavnice i edukativnog centra za dijabetičare i gojazne osobe, osmišljavanje redovne radio emisije "Živeti zdrav život" na talasima Radio-Zrenjanina, a najnoviji projekat koji je osmislio jeste edukacija učenika Srednje medicinske škole.
Obezbedio je Društvu sigurnost i održivost, redovnu  brigu i pomoć za 16.000 registrovanih i potencijalnih dijabetičara u regionu. Podigao je imidž i ugled Gradu Zrenjaninu u zdravstvenim dijabetološkim krugovima naše zemlje i u javnosti.
 
Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Zrenjanin nagrada je pripada zbog ostvarenih intervencija, prevencije i edukacije u oblasti kojom se bave.
Funkcionišu u sklopu Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu, Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Formacijski bataljon se sastoji od vatrogasno-spasilačke čete u Zrenjaninu i vatrogasno-spasilačkih Odeljenja u Novom Bečeju, Žitištu, Srpskoj Crnji i Sečnju.
Pored osnovnih aktivnosti, angažovanja na neutralisanju požara i protivpožarne prevencije, angažovani su u svim vanrednim situacijama koje se dešavaju na našoj teritoriji. Godinu, koja je na izmaku, zbog suše je obeležio veliki broj požara na otvorenom prostoru, građevinskim objektima, motornim vozilima.... U toku februara meseca, bataljon je ostvario više stotina intervencija uzrokovanih vremenskim nepogodama - spašavanje ljudi, skidanje ledenica, čišćenje ugroženih krovova...
Konačno, tokom poslednjih nekoliko dana, usled velikih snežnih padavina, spasli su više od 100 osoba zavejanih u smetovima i iz snega izvukli više od 20 motornih vozila. Funkcionišu kao pravi servis građana i na raspolaganju su 24 časa dnevno, 365 dana u godini.
Nagradu je primio komandant bataljona, policijski savetnik Branislav Milosavljević.
 
 
Međunarodni festival "Gitar Art Laureati" Nagradu grada Zrenjanina zaslužio je za doprinos kulturi, u oblasti  muzičkog stvaralaštva.
Po svom konceptu, ovo je jedinstven muzički događaj u širim okvirima, na kom se, u tri koncertna dana, predstavljaju najbolji mladi klasični gitaristi iz naše zemlje i inostranstva.
To je i profesionalna i stručna manifestacija, koja učesnike i publiku, osim razmene znanja, prakse i iskustva, upoznaje sa aktuelnim domaćim i svetskim okovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi. Nakon pet godina trajanja, uspeli su da više mladih ljudi zainteresuju za klasičnu gitaru, te je zrenjaninska muzička škola dobila još jednu klasu gitarskog odseka.
Za muzičku školu "Josif Marinković" festival je od neprocenjivog značaja u smislu edukacije, vršnjačke razmene iskustva i sticanja koncertne prakse naših mladih gitarista. Festival je uspeo da potpuno besplatno organizuje majstorske radionice za učenike muzičke škole koje su držali istaknuti stručnjaci u ovoj oblasti muzike.
Festival promoviše kulturne vrednosti, edukaciju i umrežavanje obrazovnih ustanova i ustanova kulture grada Zrenjanina, a y danima održavanja doprinosi da naš grad postane značajna tačka na muzičkoj mapi regiona.
Nagradu je primio direktor festivala Vladimir Kajlovic.
 
Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva - podružnica Zrenjanin Nagradu grada Zrenjanina zaslužila je za kontinuiranu medicinsku edukaciju i aktivnosti na stručnom usavršavanju svojih članova
Osnovana je 1924. godine u Velikom Bečkereku, kao ogranak Društva lekara Vojvodine. Svrha joj je bila da, pored međusobnog upoznavanja i zbližavanja članova, štiti interes lekara, da strogo pazi na etiku i doprinese stručnom usavršavanju članova. Okupacija je na kratko prekinula njen rad, ali se već 1946. godine formira Podružnica lekara Zrenjanin koja traje do današnjih dana.
Tokom poslednjih nekoliko godina postiže zavidne rezultate u svom radu. Od 2010. godine aktivnosti udruženja posebno su zapažene zbog održavanja velikog broja akreditovanih predavanja, neophodnih lekarima u okviru kontinuirane medicinske edukacije. U tri poslednje godine, organizovala je skoro 50 stručnih sastanaka i izdala oko osam ipo hiljada sertifikata svojim članovima.
S obzirom na osetljivu oblast društva u kojoj deluju – oblast najšire zdravstvene zaštite stanovništva, nalaze se pod posebnom prizmom javnosti. Upravo zato potrebno je naglašavati i isticati njen kontinuiran, profesionalan i dobro organizovan rad, u korak sa savremenom medicinskom praksom i dostignućima.
Nagradu je primila predsednica Podružnice,  dr Svetlana Detki.
 
   
 
U ime nagrađenih toplim rečima zahvalila se mr Mila Mihajlović.
Treba napomenuti da su se Goran Kovačević, Željko Malušić i Lazar Erne odrekli novčanog dela nagrade i on će biti iskorišćen u humanitarne svrhe. 
Muzički deo jučerašnje svečanosti upotpunio je zrenjaninski kamerni sastav "Rock four".