Završena 5. sednica Skupštine grada, usvojen budžet za 2013. godinu

Скупштина
U popodnevnim časovima, u subotu, završena je maratonska 5. sednica Skupštine grada Zrenjanina. Nakon što je ceo prvi dan zasedanja, do kasnih večernjih sati, protekao u iznošenju više od stotinu predloga opozicije za dopunu dnevnog reda, drugi dan počeo je uz planirani dnevni red, raspravom o predlozima rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine grada, Gorana Kaurića (DS) i Tibora Vaša (LSV). Naime, dve tačke koje su izazvale najveću reakciju političke javnosti i medija, ticale su se odluka donetih od strane Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave Republike Srbije, u kojima je navedeno da funkcioneri iz prethodnog saziva, u ovom slučaju Kaurić i Vaš, po prestanku obavljanja funkcije ne mogu akumulirati pravo na funkcionersku platu u trajanju od 6 meseci i imati status odbornika Skupštine grada. U skladu s tim dopisom, Komisija za mandatna pitanja Skupštine grada utvrdila je postojanje razloga za prestanak mandata pomenutih odbornika, o čemu se izjasnio i lokalni parlament i većinom glasova doneo odluku o prestanku mandata odbonicima Kauriću i Vašu.
 
Nakon tih odluka, skupštinsku salu napustili su odbornici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok su odbornici Srpske radikalne stranke učestvovali u raspravi o predlogu Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2013. godinu, a potom i o programima poslovanja nekoliko javnih komunalnih preduzeća za 2013. godinu. 
 
Većinom glasova usvojenom Odlukom o budžetu Grada Zrenjanina za 2013. godinu planirani su ukupni prihodi i primanja u iznosu od 5.245.418.000 dinara, od čega će se 4.621.342.000 dinara ostvariti iz ustupljenih i izvornih prihoda budžeta, a iznos od 204.976.000 dinara iz sopstvenih i ostalih prihoda indirektnih korisnika sredstava budžeta. Preneta sredstva, neutrošena iz ove kalendarske godine, planiraju se u iznosu od 419.100.000 dinara. U takvim uslovima, kako se navodi u predlogu Odluke o budžetu, on će biti realan, racionalan i štedljiv. Investiciona ulaganja takođe se planiraju iz tekućih prihoda budžeta, ali i iz sredstava od drugih nivoa vlasti, pre svega iz AP Vojvodine, kao i određenih ministarstava republičke Vlade. 
 
Osim Odluke o budžetu, odbornici Skupštine grada razmatrali su programe poslovanja i rada javnih preduzeća i budžetskih ustanova za 2013. godinu, a usvojeni su i predlozi rešenja o imenovanju direktora za desetak javnih preduzeća ili ustanova koje se finansiraju iz budžeta Grada Zrenjanina.  
 
Na mesto direktora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" postavljen je Goran Kravarušić, dipl. ing  proizvodnog menadžmenta, JKP "Čistoća i zelenilo" Duško Zec, ing. poljoprivrede, JKP "Pijace i parkinzi" Ilija Mandić, dipl. ekonomista, JKP "Gradska toplana" mr Aleksandar Starčević, dip. ing mašinstva. 
 
Branislav Petrin ostaje na čelu JU "Sportski objekti", Ljiljana Popović, JP "Radio Zrenjanin" dok će Srđan Nikolić, dipl. ekonomista,  u naredne četiri godine biti na čelu Apoteke Zrenjanin.  Dr Biljana Papić, specijalista opšte medicine, izabrana je za direktora Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Zrenjanin, a Jovana Ljiljak, dipl. ekonomista, na mesto direktora JP "Gradska stambena agencija".

Podsećamo, 5. sednicu Skupštine grada Zrenjanina, započetu u petak, obeležila je do sada neuobičajena situacija – odbornici čitavog dana nisu uspeli da usvoje dnevni red jer su odbornici opozicije, pre svih Lige socijaldemokrata Vojvodine, izašli pred Skupštinu sa preko stotinu predloga za dopunu dnevnog reda, o kojima se glasalo odmah po njihovom iznošenju. Ni jedan od ovih predloga nije prihvaćen, a usvajanje dnevnog reda trajalo je duže od 10 časova.
 
Početak sednice obeležen je čitanjem teksta svečane obaveze od strane odbornika LSV Bojana Kostreša, s obzirom da se on danas prvi put pojavio u odborničkim klupama. Takođe, umesto dosadašnjeg predsednika Odborničke grupe Demokratske stranke Nebojša Mađareva, na njegovo mesto određen je Goran Kaurić. Na ovom mestu on je, praktično, bio samo u petak, jer je juče prepodne Skupština grada donela odluku o prestanku njegovog mandata odbornika.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1780/grb_zrenjanin_150px.jpg