Ambasador Austrije u Zrenjaninu: podrška razvojnim naporima Zrenjanina i Srbiji na evropskom putu

Nakon nedavnog boravka u našem gradu, na utakmici rukometnih reprezentacija Srbije i Austrije, danas je u zvaničnoj poseti Zrenjaninu Njegova Ekselencija dr Johanes Ajgner, ambasador Republike Austrije u Srbiji. Njega je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, sa saradnikom, pomoćnikom predsednika Skupštine grada, Puškaš Janošem. Ambasador Ajgner obišao je Baroknu salu Gradske kuće i upoznao se s arhitekturom ovog zdanja, u svetlu nedavno objavljene informacije iz Beča da je istekla "stogodišnja garancija", koju su dali graditelji Županijske zgrade u Velikom Bečkereku, garantujući u tom vremenskom periodu za kvalitet izvedenih radova. 
 
   
 
Ambasador Austrije, zahvaljujući na prijemu i gostoprimstvu, rekao je da mu je drago što boravi u gradu izgrađenom u tradiciji Austrougarske, koji arhitekturom podseća na gradove u Austriji. O odnosu njegove zemlje prema Srbiji, dr Johanes Ajgner kaže:
- Austrija u potpunosti podržava razvoj lokalne zajednice u Srbiji, ne samo kroz mogućnost investiranja ovde i prezentovanja mogućnosti Zrenjanina u Austriji, već i kroz širu podršku Srbiji na njenom evropskom putu. U kabinetu gradonačelnika pogledali smo zanimljivu mapu Evrope, na kojoj su brojni evropski regioni, širom kontinenta, predstavljeni različitim bojama, dok je prostor Srbije i dela njenog okruženja obojen u sivo. Zvaničan stav i nastojanja moje zemlje jesu da sve ove sive zone postanu obojene, odnosno da i Srbija postane punopravni član evropske zajednice – rekao je austrijski ambasador i dodao da je ovaj deo Srbije, Vojvodina, odličan primer za promovisanje te evropske multikulturalnosti, gde tradicionalno živi mnogo nacija. – Upravo i Zrenjanin, sa četiri zvanična jezika u upotrebi, to dokazuje i tako nešto malo gde u Evropi postoji – konstatovao je on.      
 
   
 
- Prvi, neformalni, susret s ambasadorom imao sam tokom utakmice u Zrenjaninu, između Austrije i Srbije, koja je završena "diplomatski najpovoljnije", nerešenim rezultatom, kada sam pozvao ambasadora da učini jednu zvaničnu posetu našem gradu i on to danas upravo čini. Predstavićemo ambasadoru privredne i kulturne potencijale, ali i istoriju i tradiciju koju imamo s Austrijom i naravno, našu multikulturalnost, i u skladu s tim, arhitekturu Gradske kuće i centra grada. Njegovoj Ekselenciji predočićemo neke aktuelne projekte i za njihovu realizaciju zatražiti podršku Austrije, kako političku, tako i ekonomsku – rekao je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. 
 
   
 
Poseta Zrenjaninu nastavljena je obilaskom Osnovne škole "Jovan Cvijić", čiji će učenici, tokom predstojeće manifestacije "Evropsko selo" (na Trgu slobode, 10. maja) predstaviti upravo – Austriju. Direktor škole, Nenad Milovančev, upoznao je ambasadora Ajgnera sa učešćem škole u IPA programu prekogranične saradnje sa Rumunijom i realizovanim projektom geotermalnog grejanja, koji je ova škola sprovela kao prva u Srbiji. U sklopu priprema za "Evropsko selo", učenici nižih razreda škole pripremili su prigodan program i odigrali bečki valcer, što je na ambasadora ostavilo poseban utisak. Nakon zajedničkog fotografisanja, on je direktoru škole uručio adekvatan poklon – kompakt-disk upravo sa prepoznatljivom bečkom muzikom. 
 
   
 
- Pripala nam je ove godine čast da predstavljamo Austriju na "Evropskom selu", da naša deca približe ovu zemlju našim sugrađanima. Poseta ambasadora još jedan je podsticaj ka tome, da ćemo Austriju prikazati u najboljem svetlu. Zahvaljujem ambasadoru što je posetio našu školu i dao nam dodatni motiv da radimo još više i bolje i da, ne samo kao škola, već i da, kao grad i država, dostignemo nivo Austrije – rekao je direktor Milovančev.
 
   
 
Završetak posete Zrenjaninu iskorišćen je za obilazak eminentnih ustanova kulture – Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta "Toša Jovanović". Ambasador Austrije najduže se zadržao u delu muzeja u kom su izloženi maestralni portreti koje su uradili bečkerečki i banatski umetnici, a s pažnjom je razgledao i deo zbirke istorijskog odeljenja, posvećen razvoju grada tokom perioda Austrougarske monarhije. Direktorka pozorišta, Ivana Kukolj Solarov, ispričala je ambasadoru zanimljive legende o nastanku najstarije pozorišne sale u Srbiji, a upoznala ga je i sa aktivnostima na obe pozorišne scene – dramskoj i lutkarskoj.