Fauske i Melenci - saradnja i prijateljstvo koje traje

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, primio je danas delegaciju norveške komune Fauske, koja boravi u poseti Melencima. Dva bračna para, Bikset i Dalberg, došli su kako bi nastavili prijateljstvo započeto pre više godina, kada je tadašnji univerzitetski profesor Ole Bikset učestvovao u projektu koji je finansirala Vlada Kraljevine Norveške. Sada penzioner, on želi da doprinese nastavku saradnje, uspostavljene između Melenaca i Fauske, a čiji koreni datiraju iz perioda Drugog svetskog rata. O tome je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rekao:
- Saradnja komune Fauske i Melenaca u vezi je sa uspomenama na izgradnju tzv. "Krvavog puta severa", kada su naši internirci, logoraši koji su ovde zarobljeni, poslati na daleki sever Norveške, na izgradnju tog puta i većina njih je tamo ostavila i svoje živote. Gospodin Bikset se, svojevremeno, zaista mnogo zalagao da se uspomena i na te ljude i na taj "Krvavi put" koji su gradili sačuva od zaborava. On je, dve hiljadite godine, učestvovao i u projektu razvoja društvene zajednice i demokratije u Melencima, podržanom od strane Ministarstva inostranih poslova Norveške kraljevine. Kada je projekat, nakon tri godine, okončan, nekako su prestali i naši međusobni kontakti. Nadam se da će, nakon ovog susreta, obe strane pronaći zajedničke, prijateljske crte i nastaviti saradnju – istakao je gradonačelnik Bošnjak.  
 
   
 
Ole Bikset izrazio je zadovoljstvo što mu se pružila prilika da ponovo poseti Melence i sretne se sa prijateljima koje je ovde stekao, a posebno je pozdravio gradonačelnika Zrenjanina, koji je, svojevremeno, takođe bio učesnik u međusobnim susretima.  
 
Prijemu u "Plavom salonu" Gradske kuće prisustvovali su i predstavnici Saveta mesne zajednice Melenci, koji su na sebe preuzeli obavezu da pokušaju da obnove i unaprede saradnju između dva prijateljska mesta.