Berba jagoda na imanju porodice Petrović - atipična romska priča

Počela je sezona berbe jagoda na porodičnom imanju Ljubiše Petrovića, na severozapadnom obodu Aradca. Ne bi to bila posebno zanimljiva informacija za javnost, da nije u pitanju romska porodica koja se ovim poslom bavi izuzetno uspešno i da početku sezone berbe nije prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. I to iz više razloga.
 
Ova potpuno atipična romska priča seže petnaest godina unazad, kada Ljubiša, inače mašinac po struci, odlučuje da na svom imanju, na nekih četiri hektara površine, počne proizvodnju sadnog materijala i visokokvalitetnih sorti jagoda. Koristeći iskustva stručnjaka, ali i sopstvene inovacije, trud i inventivnost, uspeva veoma brzo ne samo da proizvede velike količine ovog voća, već da za kompletnu proizvodnju obezbedi tržište, organizuje prevoz, angažuje dodatnu radnu snagu i svrsta sebe, ali i svoju porodicu, u red uspešnih proizvođača i preduzetnika i uzornih seoskih gazdinstava.
 
   
 
Gazda Ljubiša nije krio zadovoljstvo odzivom gradonačelnika na, za njega, najznačajniji događaj svake sezone - dan kada počinje berba, i prisustvo čelnog čoveka Grada Zrenjanina iskoristio da ga upozna sa pojedinostima o proizvodnji na svom imanju, ali i razmišljanjima kako da nam svima bude bolje od sopstvenog rada. 
- Obzirom da pripadam romskom narodu, ističem da se niko naučen nije rodio. Celog života sam učio, činim to i danas i upućujem poruku svima, a posebno romskoj populaciji, da se do ovakvih rezultata može doći samo učenjem i konsultovanjem onih koji mogu da prenesu određena znanja. Mi sadni materijal, sitan barut, nabavljamo iz Bazela u Švajcarskoj i od tog baruta napravimo sadnicu jagodu. U odnosu na frigo sadnice koje u našu zemlju stižu iz Italije, Mađarske ili Španije, naš sadni materijal donosi bolje rezultate i kvalitetniji plod. Od jula pa do kraja oktobra proizvodimo i sadni materijal, na površini od oko 1,7 hektara. Ove godine, po prvi put želimo da i na ovakav način, u prisustvu medija i gradonačelnika, obeležimo početak sezone berbe i želimo da to postane tradicija – ističe Ljubiša Petrović.  
 
- Upravo primer porodice Petrović je ono za šta se i mi, kao lokalna samouprava, i u širem kontekstu i Ministarstvo poljoprivrede, zalažemo, a to je "proizvodnja u sopstvenom dvorištu", bez obzira na kategoriju stanovništva, nacionalnu pripadnost, poreklo - da u svom domaćinstvu može da se proizvede i dovoljno i kvalitetno za nastup na bilo kom tržištu. Zahvaljujući proizvodnji, ali i dobrom odnosu sa distributerima i transporterima, ovo domaćinstvo predstavlja pravi proizvođački klaster. Ističemo ga kao veoma pozitivan primer i šansu za sve da od svog rada mogu dobro i pošteno živeti, ukoliko za to imaju volju – navodi gradonačelnik Bošnjak razloge svog prisustva početku sezone berbe jagoda na ovom aradačkom imanju.  
 
   
 
Značajna karika u lancu ovakve proizvodnje jeste transport i distribucija na tržište, u čemu vlasnik imanja ostvaruje odličnu poslovnu saradnju s preduzećima "Mambo" iz Zrenjanina i "AKS Express kurir" iz Šapca. O toj saradnji, Petrović kaže:
- Preduzeće "Mambo" već sedam-osam godina obezbeđuje nam ambalažu i tokom berbe svakodnevno dolazi po robu. U prilog uzajamnom poštovanju i izuzetno dobrom poslovnom odnosu koji imamo ide i činjenica da gajbe koje odlaze ne moramo ni da merimo, niti u tom trenutku razgovaramo u ceni. Sve to prepuštamo ovoj firmi – ističe Petrović, a njegove reči u potpunosti potrvrđuje i Nebojša Ćetković, vlasnik firme "Mambo". Preduzeće "AKS" sa ovog imanja brzo i efikasno vrši transport osetljivog sadnog materijala širom Srbije.
 
Konačno, na kraju posete imanju porodice Petrović, nametnulo se i pitanje količine proizvedenih jagoda godišnje, pa i same zarade. Ljubiša Petrović na to "diplomatski" odgovara: 
- Na jedan hektar staje od 50 do 55 hiljada sadnica. Jedna sadnica, tj. živić koji ja proizvedem, a drugi to ne mogu u takvom obimu, treba u prvoj godini da donese 500-700 grama ploda. Kada se uzme u obzir da imam četiri hektara površine, nije teško izračunati koliko se dobija kilograma jagoda – kaže Petrović. 
 
Računica, dakle, govori da se sa ovog imanja u Aradcu godišnje plasira oko 150 tona jagoda. Cenu po kilogramu, koja, doduše, varira tokom sezone, najbolje je proveriti na gradskim pijacama i trgovinama. I shvatiti zašto je ovo, zaista, jedna atipična romska priča iz našeg bliskog okruženja.