Državni sekretar Senad Mahmutović prezentovao u Zrenjaninu mere agrarne politike

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, prezentovao je savetodavcima poljoprivrednih stručnih službi i poljoprivrednim proizvođačima u Zrenjaninu mere agrarne politike, kroz prizmu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Dvodnevni boravak Mahmutovića u našem gradu iskorišćen je za što bolju i kvalitetniju komunikaciju s poljoprivrednicima, a državnog sekretara primio je i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. Tokom razgovora u Gradskoj kući  ukazano je na značaj ovakvih susreta i razgovora, s obzirom na značaj poljoprivrede u ukupnoj ekonomiji grada Zrenjanina. O temama razgovora s gradonačelnikom, državni sekretar Mahmutović kaže:
 

- Bilo je reči o problemima ruralnog razvoja, uređenja odgovarajuće infrastrukture neophodne za efikasnije i bolje obavljanje poljoprivredne proizvodnje, o nekim zajedničkim budućim planovima na izradi i sprovođenju strategija ruralnog razvoja, kao i o programima podrške poljoprivredi, kako od strane budžeta Srbije, tako i iz budžeta Grada Zrenjanina, a u međusobnoj koordinaciji i konsultacijama, kako bismo napravili jednu sinergiju naših planova i ideja i mera podrške i lokalnih planova – istakao je državni sekretar Mahmutović i dodao da razvoju agrara u našoj sredini može doprineti čitav niz podsticajnih mera definisanih zakonom – podsticaji za biljnu proizvodnju, u oblasti stočarstva, posebni podsticaji ruralnog razvoja, sve ono što će Ministarstvo poljoprivrede usmeriti prema poljoprivrednicima Zrenjanina, kao i na području cele Srbije:
- Ono na čemu je, možda bio veći fokus, našeg razgovora bilo je kako da naše mere prilagodimo programima i planovima rada same gradske uprave. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, upoznao je državnog sekretara s relevantnim podacima u oblasti poljoprivrede na teritoriji Grada Zrenjanina, aktuelnostima, merama i planovima.
-  Ovaj, drugi po redu, zakon koji resorno Ministarstvo donosi usmeren je na veoma konkretnu stvar – ruralni razvoj, i ja bih istakao jednu stvar koja će iz ovog zakona proizaći, a to je zaštita geografskog porekla, tzv. "brendiranje", takođe otvorena je mogućnost da lokalne samouprave osnivaju pravna lica koja će pomoći poljoprivrednicima, dolaziti u svako selo, njima biti na usluzi, s ciljem ostvarenja komunikacije s državom, ali i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje, odnosno da zakon konačno "radi" za svakog pojedinog seljaka i poljoprivrednika – istakao je gradonačelnik i zaključio da, kroz najšire akcije i projekte, treba obuhvatiti što širu populaciju, odnosno što veći broj poljoprivrednika:
- Osim akcije koja je u toku, besplatnog uzorkovanja zemljišta za 2000 korisnika, podržavaćemo i druge analize, u planu je i matičenje goveda, uz finansiranje iz budžeta. Želimo da poljoprivrednici, kroz ove, uslovno "male" projekte uvećaju poljoprivrednu ili stočarsku proizvodnju i time zajednički ostvarimo rezultat u širim okvirima. 
 
   
 
Kampanju informisanosti, Ministarstvo poljoprivrede realizuje uz podršku Svetske banke, kako bi pravilnike, mere podrške i novi zakon približilo krajnjim korisnicima i kako bi se na taj način on sprovodio u punom kapacitetu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
Do sada su prezentacije održane na Zlatiboru, u Kragujevcu, Novom Sadu i Zrenjaninu, a iz Ministarstva poljoprivrede navode da mere moraju biti dostupne i pravovremeno plasirane korisnicima u vidu informacije kako bi znali s čim u toku ove godine raspolažu. Iz tog razloga Ministarstvo usvojene mere podrške promoviše u svim delovima Srbije i na taj način radi na jačanju i uspostavljanju prave komunikacije s onima koji imaju direktnu korist od usvojenih mera i agrarne politike koju kreira i sprovodi Vlada Srbije.
 
 
O interesovanju koje je za ove prezentacije vladalo u Zrenjaninu govori činjenica da je kongresna sala hotela "Vojvodina" bila tesna da primi sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače, koji su pozdravili napore Ministarstva da na "terenu", neposredno, razjasni sva sporna pitanja i odredbe zakona što više približi onima kojima je prevashodno i namenjen.