''Evropsko selo'' u Zrenjaninu - Promovisanje različitosti naroda i kultura zemalja članica EU

Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas se održava manifestacija "Evropsko selo", na kojoj učenici osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i njihovi gosti predstavljaju 27 država članica Evropske unije. Održana po drugi put, ove godine u okviru obeležavanja Dana pobede i Dana Evrope, manifestacija je okupila veliki broj učesnika, koji su se potrudili da na najbolji način predstave zemlje članice EU, ali i privukla brojnu publiku, naše sugrađane koji su s posebnim interesovanjem obilazili stilizovane kućice – zemlje Evropske unije. 
 
 
   
 
"Evropsko selo" proglasio je otvorenim gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rečima da naši najmlađi sugrađani, proslavljajući Dan Evrope, uče o Evropi na najbolji mogući način – predstavljajući i promovišući njene različite kulture i tradicije.
- Zrenjanin je bio, jeste i biće deo Evrope. Nadamo se da će ovi mladi ljudi, koji su danas u osnovnim školama, moći ravnopravno, sa svim Evropljanima, da se upoznaju, da se druže i sarađuju na najbolji način – poručio je gradonačelnik Bošnjak i istakao da bi, u narednom periodu, možda dobro bilo predstaviti i zemlje iz našeg okruženja koje nisu članice EU, druge evropske zemlje koje ne pripadaju zajednici, kao i zemlje poput Ruske Federacije, kako bi najmlađe generacije upoznale i te države, koje takođe čine deo "Starog kontinenta".
 - Upoznavanjem drugih kultura i naroda, na najbolji način čuva se i neguje i sopstvena kultura i otvara mogućnost da se ono što mi imamo predstavi i ponudi i Evropi – dodao je on.
 
   
 
Gosti zrenjaninske Gradske kuće danas su bili nastavnici i učenici petog razreda osnovne škole iz Celja, koji su u "Evropskom selu" predstavili svoju zemlju, Sloveniju, kao i njihovi domaćini, nastavnici, učenici i direktorka OŠ "Đura Jakšić" iz Zrenjanina. Oni su, zajedno s predstavnicima ambasade Grčke – sekretarom Panajotisom Đanakulasom i savetnikom Petrosom Čeruhisom – prisustvovali prijemu u Gradskoj kući, gde ih je primio i pozdravio gradonačelnik Ivan Bošnjak. Predstavnici ambasade Grčke potom su razgovarali i sa zamenikom gradonačelnika, Čedomirom Janjićem i članicom Gradskog veća, Dubravkom Bulovan Bengin. 
 
   
 
Inicijativa o organizovanju "Evropskog sela" potekla je iz osnovne škole "Mladost" iz Tomaševca. Direktor ove škole, Slobodan Rakić, rekao je prilikom pokretanja projekta "Evropsko selo" da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa, a da je pokretanju projekta doprinela i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nije imalo prilike da putuje u zemlje članice Evropske unije.
 
    
 
Zahvaljujući "Evropskom selu" danas su se na živopisnom Trgu slobode u Zrenjaninu čuli zvuci i valcera i keltske muzike i slovenačkih popevki, mogli su se videti i vikinška lađa, ajfelova kula, holandske vetrenjače, briselski "Atomijum", kritski lavirint, grad od čuvenih danskih "Lego" kockica, ali i degustirati različiti specijaliteti i đakonije, karakteristični za pojedine zemlje, poput grčkih slatkiša, kranjskih kobasica, nemačkog peciva...