Osnaživanje omladine na selu u saradnji ministarstava, USAID i lokalnih samouprava

U prisustvu zvaničnika Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, američke agencije za međunarodni razvoj USAID, Grada Zrenjanina i opština Kikinda i Novi Bečej, u Međunarodnom istraživačkom centru u Belom Blatu danas je predstavljen zajednički projekat koji ima za cilj da podrži razvoj omladinskog poljoprivrednog preduzetništva u seoskim sredinama na teritoriji Grada Zrenjanina i opština Kikinda i Novi Bečej.
 

Ovaj projekat, namenjen razvoju ruralnih oblasti u Srbiji, deo je šireg sporazuma o saradnji između Ministarstva omladine i sporta i USAID, a kroz Projekat održivog lokalnog razvoja. Potpise na sporazum stavili su državni sekretar za omladinu, Nenad Borovčanin i direktor tog projekta USAID, Hauard Okman (Howard Ockman). Sastanku u Belom Blatu, osim pomenutih potpisnika, ispred Grada Zrenjanina prisustvovali su gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić. U ime Ministarstva omladine i sporta, skupu se obratio državni sekretar Nenad Borovčanin.
"Svi znamo koliko je značajno selo u Srbiji, ovde, u Banatu to, se zna još bolje, a takođe znamo i koliko je značajno da mladi ljudi na selu budu osnaženi, da ostanu na selu, jer se danas susrećemo sa, pre svega, demografskim problemima, odlaskom mladih u potrazi za boljim životom. Mi smo ovde da bi im pomogli da taj bolji život stvaraju tamo gde su rođeni, da stvaraju bolja sela i bolju Srbiju, da ih svi zajedno podržimo na različite načine", rekao je Borovčanin.
 

"Cilj sastanka jeste usklađivanje aktivnosti na zajedničkoj realizaciji projekta podrške razvoju preduzetništva, sa fokusom na mogućnosti zapošljavanja mladih na selu, odnosno bavljenja plasteničkom proizvodnjom", rekla je Vesna Kopanja, regionalni koordinator USAID za Vojvodinu.
Kako se čulo tokom sastanka, zajednički program trebalo bi da pomogne mladima da dobiju mogućnost da pokrenu sopstveni posao u oblasti poljoprivrede, da kontinuirano imaju savetodavne i druge usluge iz oblasti poljoprivrede, kao i olakšan pristup tržištu.
"Ono što je najvažnije, podrška će biti konkretna kroz donaciju maksimalno 40 plastenika, koje će mladi poljoprivrednici moći da koriste za sopstveni biznis na selu", dodao je državni sekretar Borovčanin.
On je naveo da je u planu i povezivanje sa mladim poljoprivrednicima Slovenije, "kako bi imali priliku da se upoznaju sa načinom rada u najbližoj zemlji Evropske unije, ali i dobiju više informacija o evropskim fondovima za razvoj poljoprivrede."