Prijem za učesnike X Međunarodnog foklornog festivala ''Lala''

U Gradskoj kući danas je priređen prijem za učesnike X Međunarodnog foklornog festivala "Lala", smotre foklora koja se tradicionalno organizuje u sklopu "Dana piva" i okuplja ansambe iz više zemalja. Ove godine gosti našeg grada su folklorni ansambli "Maticiarik" iz Banske Bistrice (Slovačka), "Cultural dance klub" iz Aliartosa (Grčka) i "Padureanca" iz Deve (Rumunija), uz njihove domaćine, članove KUD "Pionir" Zrenjanin. 
 
 
Domaćini prijema za učesnike i organizatore festivala bili su članovi Gradskog veća Grada Zrenjanina, Zlatana Ankić i Dragan Šašić, a njih su s gostima i istorijatom festivala upoznali predsednik i sekretar Organizacionog odbora, Radovan Moldovan i Stanko Šajtinac. Pod ustaljenim motom "Svake godine drugi gosti, ali festival isti, zapravo, još bolji", "Lala" nije samo smotra folklora i predstavljanje kulture država učesnica, već svojevrsna spona između gradova, različitih naroda, tradicija i običaja ljudi koji u Zrenjaninu razmenjuju iskustva, dogovaraju se o novim nastupima, međusobno se druže i čitavim "Danima piva" daju posebnu, festivalsku boju i notu. 
 
   
 
Zlatana Ankić i Dragan Šašić izrazili su uverenje da će Zrenjaninci biti dobri domaćini svim gostima koji nas ovih dana posećuju, ocenili festival kao značajan za grad i posebno istakli da su Zrenjanin, i uopšte Vojvodina, sredi0ne u kojima zajednički žive brojni narodi, čije se kulture prepliću, pa je tako i sada lepo videti momke i devojke u nacionalnim nošnjama različitih država, u kojima su došli na prijem i u kojima nastupaju na festivalu. Ankićeva i Šašić su učesnicima festivala poželeli prijatan boravak u našem gradu i ponovno viđenje narednih godina.   
 
   
 
Radovan Moldovan, popularni "Rača", s nesmanjenom energijom dugi niz godina vodi KUD "Pionir" i od samih početaka učestvuje u organizaciji festivala "Lala".
 - Za nas je izuzetno značajno što učesnici festivala nastavljaju da se druže i nakon njega, što se prijateljstva neguju i šire i saradnja nastavlja i na drugim poljima. Naše vreme polako prolazi, njihovo dolazi, i na ovoj deci je da sve to nastave, da se upoznaju međusobno i da upoznaju druge zemlje, narode i kulture. Saradnja nije samo u oblasti folklora, već je to i prilika da omogućimo i drugim pojedincima i ustanovama iz naše sredine da ostvare saradnju s inostranstvom, kao što je to već bio slučaj u oblasti sporta, školskih aktivnosti, pomoći oko učešća na festivalima u drugim zemljama i tako dalje – istakao je Moldovan i takođe poželeo svim gostima prijatan i sadržajan boravak u našem gradu. 
 
 
Jubilarni festival "Lala" otvorio je sinoć gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, a prve večeri, zrenjaninska publika videla je revijalni nastup svih učesnika. Večeras, u ustaljenom terminu od 20-22 časa, na Trgu dr Zorana Đinđića, nastupiće ansambli iz Grčke, Rumunije i naše zemlje, sutra iz Slovačke i Srbije, dok je poslednjeg dana festivala, u subotu, na programu završni koncert svih učesnika. Osim na "Danima piva", gostujući ansambli će nastupati i u Aradcu i Novom Bečeju.