Čestitka povodom jevrejske Nove godine

Povodom jevrejske Nove godine, koja počinje večeras, novogodišnju čestitku su uputili gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić :
 
"Svim našim sugrađankama i sugrađanima, pripadnicima jevrejske zajednice, u ime Grada Zrenjanina, Skupštine grada i u svoje lično ime, čestitamo Novu 5774. godinu, uz želje da im nova Roš Ašana donese uspeh, mir, zdravlje, sreću i blagostanje i bude ispunjena razumevanjem, poštovanjem i međusobnom tolerancijom. Šana tova!" – poručili su čelnici Grada Zrenjanina.
 
Jevreji danas dočekuju Novu 5774. godinu. Na dan Roš Ašana Noa je izašao iz svoje barke i započeo novi život čovečanstva.
 
S Roš Ašanom u jevrejskom svetu nastupa razdoblje dubokog razmišljanja o učinjenom i propuštenom, te je to dan "čvrstih odluka da se postane bolji i da se uspešnije izvrši svačija životna misija". Sam izraz "Roš Ašana" na hebrejskom jeziku ima dva značenja: početak godine i glava godine, što upućuje na potrebu da glava, um i intelektualne sposobnosti budu iznad fizičkog i materijalnog.
 
Nova jevrejska godina počinje večeras, zalaskom sunca. Roš Ašana naziva se još i "praznik truba". Praznik traje dva dana, tokom kojih se Jevreji svečano oblače, postavljaju svečani stolnjak, pale sveće i jedu posebnu, prazničnu večeru. Iza proslave Nove godine leži nešto više, dublje - to je dan prosuđivanja, jer Jevreji širom sveta sagledavaju svoje učinke u prošlosti i traže oproštaj za svoje grehe, a to je i dan pamćenja, jer se Jevreji prisećaju istorije svog naroda i mole za Izrael.