Folklorne grupe iz Slovačke gostovale u Belom Blatu

Proteklog vikenda u Belom Blatu su gostovale folklorne grupe "Važec", iz istoimenog mesta u Slovačkoj Republici i "Karpati" iz glavnog grada Bratislave. Ovo gostovanje je organizovano u okviru proslave 130-togodišnjice doseljavanja Slovaka u Belo Blato.
 
Folkloristi iz Važeca su već bili gosti u Belom Blatu, a pre tri godine su Beloblaćani posetili ovo mesto na severu Slovačke, ispod čuvenih Visokih Tatri. Ponovna poseta Važečana Belom Blatu govori o tome da je međusobna saradnja usmerena u dobrom pravcu i da ima dobru perspektivu.
 
 
Za goste iz Slovačke organizovan je doček u Domu kulture u Belom Blatu, a već iste večeri oni su posetili Zrenjanin i "Dane piva", čijim su sadržajem bili oduševljeni.
 
U subotu, 31. avgusta, u Belom Blatu je organizovana tradicionalna manifestacija "Ovčarski dan", na kojoj su se gosti iz Slovačke predstavili kratkim programom, zajedno sa članovima mađarskog i bugarskog KUD-a iz Belog Blata. U okviru "Ovčarskog dana" organizovano je više različitih programa – foklorni nastupi, takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, izložba etno rukotvorina, takmičenje u ovčarskim sportskim disciplinama, a manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. 
 
   
 
Nakon zajedničkog ručka, nastavak druženja usledio je u večernjim satima, kada su se gosti iz Slovačke predstavili Beloblaćanima, koji su do poslednjeg mesta ispunili salu Doma kulture. U ime mesnog odbora Matice slovačke goste je pozdravila predsednica Jarmila Hromčik, a u ime gostiju zahvalili se umetnički rukovodilac Folklorne grupe "Važec" Mihal Kapasni i umetnički rukovodilac Folklorne grupe "Karpati" Miroslav Kapasni. Nakon razmene poklona, bina je pripala gostima, koji su neumorno igrali i pevali gotovo dva sata, a  publika je goste nagradila gromoglasnim aplauzom. 
 
   
 
Nedeljno prepodne su gosti iz Slovačke, sa svojim domaćinima, proveli u beloblatskoj evangeličkoj crkvi na službi. U ime domaćina goste su pozdravili sveštenik Vladimir Grnja i nadzornik beloblatske crkve Jan Sladeček. Nakon propovedi, gosti su se predstavili kratkim repertoarom crkvenih pesama.
 
I rastanak je protekao uz pesmu i igru, sa ponekom suzom u očima, ali i obećanjem da će se ponovo sresti. U Važecu ili Belom Blatu, svejedno...
 
   
 
Gostovanje folklornih grupa "Važec" i "Karpati" finansijski su pomogli Kancelarija za inostrane Slovake iz Bratislave, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Grad Zrenjanin i Mesna zajednica Belo Blato.
 
Proslava 130-to godišnjice doseljavanja Slovaka u Belo Blato se nastavlja već 14. septembra, kada će biti organizovana svečana sednica Skupštine mesnog odbora Matice slovačke, uz prigodan kulturno-umetnički program beloblatskih folklorista i gostiju iz Padine. U okviru ove proslave biće otvorena i izložba naivnog slikara Juraja Ljavroša iz Padine, kao i izložba ručnih radova beloblatskih žena.