Nastavljena akcija ''Spretno i pametno u saobraćaju'', za novu generaciju đaka-prvaka

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina, u cilju podizanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, nastavio je s programom edukacije za najmlađe učesnike u saobraćaju – učenike prvog razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina. Akcija pod nazivom "Spretno i pametno u saobraćaju", koja je prvi put realizovana proletos, nastavljena je danas za novu generaciju prvaka, na saobraćajnom poligonu postavljenom u hali sportova "Medison". Od prvobitne ideje da poligon, koji je u vlasništvu Grada, bude postavljen na Trgu slobode, odustalo se, zbog najavljenog pogoršanja vremena. 
 
   
 
Početku novog ciklusa edukacije prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je podelio edukativni materijal učenicima prvog razreda osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Zrenjanina. 
"Grad Zrenjanin nabavio je ovaj poligon iz sredstava budžeta namenjenih za bezbednost saobraćaja. Posle tragičnog vikenda koji je zadesio Srbiju, u kom je izgubljeno nekoliko mladih života, nadamo se da će upravo ova edukacija, od najranijeg uzrasta, dovesti do pozitivnih rezultata u bliskoj budućnosti, odnosno da će ovi mališani, kao učesnici u saobraćaju, u svakodnevnom životu, biti bolji nego što smo mi danas", ocenio je gradonačelnik Bošnjak značaj ove akcije. 
 
   
 
Predstavnik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina i koordinator projekta, Mirko Petrović, kaže da je prethodnom akcijom, početkom juna, bilo obuhvaćeno oko 1100 dece. 
"Sada smo krenuli s akcijom za novu generaciju prvaka, koju će proći 1145 učenika. Oni će proći čas edukacije i radionicu, a biće im dodeljen i edukativni materijal, koji će im služiti za dalji rad i utvrđivanje znanja, kod kuće. Edukaciju vrše edukatori, obučeni za ovu vrstu posla", pojasnio je Petrović. 
 
   
 
Svaka grupa dece, odnosno jedno odeljenje, na poligonu prolazi kroz radionicu u trajanju od 45 minuta. U prvom delu radionice, u trajanju od pola časa, deca, obilazeći poligon, saznaju "Šta je čije?" (trotoar, kolovoz, biciklistička staza...), kako se obilaze prepreke na trotoaru, kako se kreće ulicom bez trotoara, uče osnovna pravila na autobuskom stajalištu, prelaze preko ulice na pešačkom prelazu sa i bez semafora, prelaze ulicu sa više saobraćajnih traka, prelaze železničku prugu i stiču znanja o školskoj patroli.
 
   
 
Drugi deo radionice, u trajanju od 15 minuta, sprovodi se na prostoru rezervisanom za igru, gde sa edukativnim timom, kroz kviz i igrice, deca ponavljaju osnovna pravila u saobraćaju i dobijaju edukativni materijal.
 
Program edukacije u hali "Medison" obavljaće se svakodnevno, do petka, 20. septembra. Radi lakšeg dolaska dece, Grad Zrenjanin je obezbedio prevoz za sve učesnike, a akciju je podržalo i preduzeće "Net Bus co".