Prijem za učesnike ''Memorijala dr Radu Flora'' i polaganje venaca u Aleji velikana

U Banatskom Novom Selu, Uzdinu, Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu održava se tradicionalni međunarodni naučno-kulturni skup - "Memorijal dr Radu Flora", ove godine po 22. put. Posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora Dr Radu Flora (1922-1995), našeg sugrađanina, Memorijal organizuje Društvo za rumunski jezik Vojvodine. Memorijal je juče otvoren u Banatskom Novom Selu, rodnom mestu velikog naučnika, tradicionalnim naučnim skupom u Domu kulture, a datumi održavanja skupa su sudbinski povezani - otvaranje je uvek 4. septembra, na dan smrti profesora Flora, a centralni deo Memorijala, u Zrenjaninu, je dan kasnije, 5. septembra, na dan njegovog rođenja.
 
 
Učesnike Memorijala danas su primili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić,  zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i članica Gradskog veća za resor kulture Dubravka Bulovan Bengin. Prijemu su prisustvovali predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine i organizator Memorijala, Lučijan Marina, zamenik ambasadora Rumunije u Srbiji Sorin Moldovan, generalni konzul Rumunije u Vršcu Kosmin Viktor Lotreanu i slikar Viorel Flora, sin dr Radu Flora.
 
   
 
"Čast nam je da danas u našem gradu ugostimo učesnike tradicionalnog "Memorijala dr Radu Flora", posvećenog našem sugrađaninu, velikanu koji je zadužio rumunski narod, a svojim naučnim i stručnim radom sigurno dao doprinos i srpskom narodu", istakao je zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić i dodao da je organizovanje ovakvog skupa značajno za Zrenjanin, ali i za širu zajednicu. "Naravno, najviše se tome radujemo i zbog naših komšija i prijatelja rumunske nacionalnosti koji, na ovaj dan, mogu da se podsete čoveka koji je zajednički prijatelj i zajednički žitelj i Srbije i Rumunije".
 
   
 
Generalni konzul Rumunije u Vršcu Kosmin Viktor Lotreanu, koji, ovim povodom,  po prvi put boravi u Zrenjaninu, kaže da veoma ceni rad velikog lingviste, naučnika i dijalektologa, dr Radu Flora.
"Želim da istaknem činjenicu da upravo ovakve manifestacije, sagledane u vremenu i prostoru, govore o značaju memorije, pamćenja i ovo je prilika da se prisetimo prošlosti, da govorimo o našim precima, ali i da sagledamo šta delo profesora Radu Flora znači za današnje vreme, kao i za budućnost", istakao je Lotreanu. 
 
Predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine i organizator Memorijala, Lučijan Marina, rekao je da je profesor Flora osnivač ovog Društva, koje je prošle godine obeležilo punih pola veka postojanja i rada. On se osvrnuo na njegovo delo i dostignuća:
"Bio je pionir u mnogim oblastima literature na rumunskom jeziku na ovim prostorima, lingvistike, dijalektologije, geografske lingvistike, po prvi put sagledavajući govor Rumuna i njegove specifičnosti na teritoriji celog Banata, što je rezultiralo njegovim lingvističkim atlasom. Bio je cenjen i u Evropi i bio je, između ostalog, član Međunarodnog kongresa dijalektologa u Belgiji. Istraživao je i srpsko-rumunske odnose, ali i govor istarskih Rumuna, kojih u ovom delu Republike Hrvatske ima oko dve hiljade" 
 
   
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, položeni su venci na spomen-bistu dr Radu Flora u Aleji velikana u Karađorđevom parku. Vence su položili članovi porodice Flora, zamenik ambasadora Rumunije u Srbiji i generalni konzul u Vršcu, Moldovan i Lotreanu, predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine Lučijan Marina, a u ime Grada Zrenjanina, Dubravka Bengin i Ljubomir Stanisavljev. Tom prilikom prigodnu reč, na rumunskom i srpskom jeziku, izrekao je Lučijan Marina.
 
"Memorijal dr Radu Flora" je nastavio rad održavanjem tematskog simpozijuma i plenarne sednice u svečanoj sali Vojvođanske banke u Zrenjaninu. Predviđeno je da se na ovom skupu promovišu najnovije publikacije Društva za rumunski jezik Vojvodine, dokumentarnih materijala, kao i antologija, knjiga i publikacija u izdanju Društva, ili gde je Društvo suizdavač. Takođe, u sklopu Memorijala, otvorena je i prigodna slikarska izložba, u holu banke, na kojoj radove izlažu umetnici Viorel Flora, Ripson Ištvan, Mulić Julija i Mulić Lea.
 
   
 
Dr Radu Flora doktorsku disertaciju stekao je na temu "Rumunski banatski govori u svetlu lingvističke geografije", a bavio se izučavanjem dijalektologije, istorije, književnosti i literarnog folklora banatskih Rumuna. Bio je istaknuti univerzitetski profesor, naučni odnosno prosvetni, kulturni i javni radnik, svetski priznati dijalektolog, lingvista, folklorista, vrsni pisac, eseista, književni kritičar… Iz njegovog opusa beleži se oko 1.500 bibliografskih jedinica (90 knjiga, značajnih književnih dela poezije i proze, autor je 23 udžbenika, velikog broja naučnih radova, studija, prevoda, antologija, itd.). Sarađivao je u preko 75 listova i časopisa, književnih i stručnih publikacija iz Evrope i sveta. Zastupljen je u enciklopediji "Britanika", rame uz rame s deset naših najvećih naučnika, umetnika i nobelovcem Ivom Andrićem.