Otvorena rekonstruisana stalna postavka likovne zbirke Narodnog muzeja

Rekonstruisana stalna postavka Likovne zbirke 18. i 19. veka Narodnog muzeja Zrenjanin  otvorena je prethodnog četvrtka, u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, koji su obezbedili finansijska sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije stalne postavke.
 
 
Zbirka Likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin po značaju predstavlja jednu od najvrednijih zbirki u Vojvodini. Ona broji oko 1500 predmeta i svojevrsni je presek svega onoga što se na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na srednji Banat u periodu od XVIII veka do sredine XX veka. Najvredniji deo tog likovnog opusa nalazi se na stalnoj postavci. Težeći savremenim muzeološkim principima, javila se potreba za rekonstrukcijom i redizajnom. Zbog obimnosti poslova i ograničenih finansijskih sredstava, projekat se odvija parcijalno te je tako prvo sprovedena rekonstrukcija prostorija u kojima su smešteni predmeti iz XVIII i XIX veka.
 
 
Najstariji eksponati potiču iz XVIII veka i radovi su tzv. zografa, domaćih, uglavnom anonimnih slikara obučavanih u manastirskim radionicama, te otuda preovlađuje religiozna tematika. Slikarstvo u prvim decenijama XIX veka obeležava klasicistički model prisutan pre svega u portretnom slikartvu. Ova tema će se posebno razviti tokom bidermajera i romantizma sa jačanjem građanskog društva. Galerija portreta ispunjava veći deo postavke XIX veka a autori su: Nikola Aleksić, Konstantin Danil, Đura Jakšić, Novak Radonić, Pavle Simić, Stevan Todorović...
 
 
Autor postavke je Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti, koja i rukovodi Likovnom zbirkom. U projektu je učestvovao stručni tim Narodnog muzeja Zrenjanin uz angažovanje spoljnih saradnika. U obe prostorije su izložena ukupno 62 eksponata od kojih je deo bio u depou i do sada nije nikad ili je vrlo retko predstavljan javnosti.  Urađena je nova atribucija i sistematizacija dela. Svi predmeti su prošli stručni tretman od strane Restauratorsko-konzervatorske i Tehničke službe Narodnog muzeja Zrenjanin. Angažovan je dipl.ing. arhitekture kao konsultant za novo, vizuelno rešenje enterijera i nadzor nad  radovima.  Uklonjeno je prirodno svetlo u cilju zaštite izloženih predmeta. Uvedene su dvojezične legende velikog i malog formata uz svaki eksponat. 
 
 
Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 
 
Potpunom rekonstrukcijom dela stalne postavke 18. i 19. veka kao i nastavkom radova, dobija se sadržajan prostor koncipiran tako da odgovori muzeološkim principima i  zavičajnom karakteru, težeći ka savremenim vizuelnim tendencijama.