Prijem za članove dečijeg hora "Viktorija" iz Moskve

Članovi dečijeg hora umetničke škole "Milij Aleksandrovič Balakirjev" iz Moskve borave ovih dana u Zrenjaninu , u uzvratnoj poseti članovima KUD „Pionir“ i za njih je danas, u Plavom salonu Gradske kuće, organizovan prijem.

 

 

Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić i načelnik srednjobanatskog okruga Dušan Šijan pozdravljajući goste ukazali su da je to još jedan od primera nastavka i produbljivanja saradnje između našeg grada i moskovske oblasti.

 

 


- Ove godine intenzivno radimo na poboljšanju saradnje između Zrenjanina i Noginska u moskovskoj oblasti i, mislim na radost mnogih Zrenjaninaca, u goste su nam došli članovi hora, nosioca najviših internacionalnih priznanja. Posebno me je oduševio utisak članica, koje sam danas čuo, a koje su smeštene u domove svojih vršnjaka – rekao je Janjić i napomenuo da kada je bilo reči o uspostavljanju saradnje sa Noginskom ukazano je da će saradnja u oblasti kulture biti najpre uspostavljena, a zatim i u sportu ali da će najteže biti ostvariti saradnju u oblasti privrede.

 

-Na sva tri fronta radimo istom snagom i mislimo da ćemo što pre doći do rezultata  - dodao je on.
Svetlana Gorlač rukovodilac ansambla i dirigent hora "Viktorija“ te umetničke škole  je kazala da su u Zrenjaninu tek nekoliko dana, ali da su prvi utisci izuzetno lepi jer, kako je navela, Moskva je megapolis, gde je život brz, a njih su oduševili mir, tišina, vazduh i gostoljubiv narod.
Predstavljajući uspehe hora ona je pomeula da je "Viktorija“ dobitnik brojnih nagrada ne samo u Rusiji, već i Bugarskoj,  Nemačkoj, Austriji, Italiji, a da je najvažnije sa kakvim utiscima se deca vraćaju iz tih zemalja.


- Primetili smo da je odnos prema pravoslavlju ovde isti kao kod nas i zbog toga osećamo jedinstvo dva naroda – kazala je Svetlana Gorlač.
Za četvrtak, 31. oktobar, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović“ zakazan je koncert na kome će se predstaviti ruskom klasičnom muzikom, ruskim narodnim pesmama, kao i ruskom, bugarskom i italijanskom muzikom,  a koncert će, kako je navela, biti završen srpskom persmom "Tamo daleko“.