Sastanak GIS mreže SKGO

U kongresnoj sali hotela "Vojvodina" u Zrenjaninu održan je četvrti sastanak mreže GIS (Geografski informacioni sistem) Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Sastanak je organizovan uz podršku Gradske uprave Zrenjanina, u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) ", a tema je bila - web servisi i geoportal. Ispred Grada Zrenjanina, u radu skupa učestvovali su pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić i koordinator GIS centra u Zrenjaninu, Miodrag Bogunović. Na početku sastanka, učesnike su pozdravili Duško Radišić i sekretar odbora za urbanizam i stanovanje i koordinator mreže Klara Danilović, a ovom okupljanju okupljanju GIS mreže prisustvovalo je oko 60 predstavnika iz oko 25 gradova i opština, kao i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, JP Pošte Srbije i Geografskog instituta SANU. 
 
   
 
SKGO već četiri godine u okviru GIS nreže okuplja gradove i opštine, s ciljem razmene iskustava u oblasti korišćenja savremenih tehnologija u svrhu upravljanja prostornim razvojem lokalnih zajednica. 
 
Dve prezentacije održali su predstavnici Republičkog geodetskog zavoda: Web servisi RGZ kao podrška lokalnom GIS-u i Status uspostavljanja NIGP-a i geoportala Prezentacije su održali i Geografski institut SANU "Jovan Cvijić", kao i predstavnici gradova Šapca i Zrenjanina i Stalne konferencije gradova i opština. Grad Zrenjanin kao domaćin skupa, predstavio je projekat regionalnog GIS-a, u kome osim Zrenjanina učestvuju i okolne opštine Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja. Ovaj modalitet uspostavljanja GIS-a moguće je replicirati i u drugim delovima Srbije. GIS u Zrenjaninu ima političku podršku, što je očigledno jedan od bitnih preduslova za uspešnu realizaciju projekta.
 
   
 
U okviru diskusije konstatovana je bolja saradnja Republičkog geodetskog zavoda i lokalne samouprave, da su napravljeni pomaci i predložene nove ideje za dalja unapređenja saradnje. Takođe, govorilo se o održivosti GIS projekata, kao i o izvorima finansiranja za uspostavljanje i održavanje sistema. Prema anketi koju je SKGO sprovela tokom leta, tek oko četvrtina jedinica lokalne samouprave imaju neku vrstu GIS-a, što nije zadovoljavajući broj. Međutim, više od toga brine činjenica da se mnogi sistemi po uspostavljanju ne koriste u dovoljnoj meri, te da izostaje budžetska i institucionalna podrška.
 

Više o skupu na sajtu Republičkog geodestkog zavoda:

Više o skupu na sajtu SKGO: