Serbia Grand prix - Kup Zrenjanin 2013 u plivanju

Plivački savez Srbije i plivački klub "Proleter" Zrenjanin od četvrtka, 7. novembra do nedelje, 10. novembra, na plivačkom bazenu u Zrenjaninu organizuju takmičenje "Serbia Grand prix  – Kup Zrenjanin 2013". Ovo značajno međunarodno plivačko takmičenje danas su najavili članica Gradskog veća grada Zrenjanina, Zlatana Ankić, predsednik Plivačkog saveza Srbije, Dragan Radosav, trener PK "Proleter" Dragan Jocić, kao i plivački reprezentativci iz Zrenjanina, Ivan Lenđer i Katarina Draganov Čordaš, koji će i uzeti učešće na takmičenju. 
 
   
 
Kako je tom prilikom istaknuto, u Zrenjaninu se očekuje učešće oko 450 takmičara iz 12 zemalja i 67 klubova, koji će se nadmetati u po tri kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Osim u apsolutnoj kategoriji, plivači će se takmičiti u kategoriji B za uzrast 15/16 godina i kategoriji C, za 14-to godišnjake i mlađe, dok će kod plivačica u B kategoriji nastupati devojčice uzrasta 13/14 godina, a u C kategoriji uzrasta 12 godina i mlađe. 
 
Zlatana Ankić rekla je da je plivački klub "jedna od zvezda na kruni našeg grada" i da nam predstoji veliki turnir u Zrenjaninu.
- Gradska uprava ima zadatak da svakog sportistu isprati i podrži najbolje što može i osim što nam je to i obaveza, podrška plivačkom klubu čini nam i veliko zadovoljstvo. Pozivam Zrenjanince da u što većem broju dođu na gradski bazen i prisustvuju ovom takmičenju – istakla je ona.
 
   
 
Plivački as iz našeg grada, Ivan Lenđer, rekao je da je njegovo učešće na ovom takmičenju u sklopu priprema za evropsko prvenstvo.
- Isplivaću "svoje" dve discipline, 100 i 200 m delfin, kao i 200 leđno i 200 slobodno, što nisu moje discipline, ali će mi poslužiti kao dobar trening za ono što mi predstoji. Svakako se nadam dobrim rezultatima u Zrenjaninu i kvalitetnom takmičenju, i s obzirom na najave učešća jakih takmičara iz inostranstva mislim da će ovo biti možda i najjače takmičenje do sada održano u našem gradu – kazao je Lenđer. 
 
Dragan Radosav, Zrenjaninac na čelu plivačke organizacije Srbije, naveo je simboliku da organizovano plivanje u Zrenjaninu postoji 132 godine, a da 32 godine živi ovaj miting.
- Od 1991. godine grad stoji iza takmičenja, kao suorganizator sa plivačkim klubom, od kada miting nosi ime i grada Zrenjanina, a od prošle godine je i Plivački savez Srbije prepoznao ovu manifestaciju kao izuzetno bitnu i takođe se uključio u organizaciju. Nadam se da će i ove godine biti dobrih, novih takmičara, imaćemo u Zrenjaninu i reprezentacija koje do sada nisu dolazile, iz većeg broja klubova – izneo je očekivanja Radosav i dodao da će, tokom trajanja takmičenja, u našem gradu boraviti skoro 1000 ljudi, koji će imati priliku da se upoznaju s našim gostoprimstvom. 
 
   
 
Domaćin, PK "Proleter", će ove godine nastupiti sa više od 50 takmičara u svim kategorijama i disciplinama, a osim klubova iz Srbije, učešće su u Zrenjaninu najavile reprezentacije Turske, Kazahstana, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bugarske, kao i pojedinačni takmičari iz još nekih zemalja. Među njima je i više učesnika najvećih evropskih i svetskih plivačkih smotri.  Trener Jocić rekao je da od domaćih takmičara najviše očekuje od seniorskih i juniorskih reprezentativaca Lenđera, Katarine i Stefanije Draganov Čordaš, Nikole Trajkovića, Nemanje Čolića, Srđana Đurića, Poša Leonarda...
 
Na pres konferenciji rečeno je i da će tri plivača i tri plivačice koji po FINA bodovima isplivaju tri najvrednija rezultata biti nagrađeni novčano u  iznosima 500 EUR (za apsolutnu kategoriju u obe konkurencije), 300 EUR (za B kategoriju) i 100 EUR (za C kategoriju). Ekipu svakog kluba sačinjavaju tri takmičara (bez obzira na pol i kategoriju) koji isplivaju tri najbolja rezultata po FINA tablicama. Ekipni pobednik biće ekipa koja ostvari najveću vrednost FINA bodova i biće nagrađena peharom Kupa Zrenjanin.
 
Više o takmičenju Serbia Grand prix  – Kup Zrenjanin 2013 i programu: