Deca iz Dolgoprudnog u Gradskoj kući

Učenici i nastavnici iz osnovne škole u gradu Dolgoprudni (Ruska Federacija), koji borave u Stajićevu, u sklopu saradnje s osnovnom školom “Sveti Sava” u tom selu, bili su danas gosti Gradske kuće u Zrenjaninu, a primio ih je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
 

Po rečima direktorke škole iz Stajićeva, Zorane Medić, osmoro dece i dva veroučitelja iz Rusije u tom selu su od juče, a ideja za ovu saradnju dve škole bio je deo ruskog projekta.
- Kontakt dece je do sada bio putem pisama, u okviru ruskog projekta “Pod okriljem Belog anđela”, a ukazala se mogućnost, zahvaljujući Gradskoj upravi grada Zrenjanina, crkvi iz Stajićeva, Eparhiji banatskoj iz Vršca i drugim donatorima da, kao deo istog projekta, deca iz Rusije budu gosti deci Srbije, konkretno Stajićeva i Zrenjanina, kako bi sa nama proslavili Svetog Savu, školsku slavu - kazala je direktorka i navela da će deca u sklopu ove posete obići i znamenitosti u Beogradu, manastir Rakovicu, znamenitosti našeg grada i Bogoslovsku školu u Sremskim Karlovcima.
 

- Cilj ove posete je, pre svega, razvijanje prijateljstva između dece iz Srbije i dece iz Rusije, promovisanje pravoslavlja, razvijanje međuljudskih odnosa, humanih i pravih vrednosti, kao i razvijanje i negovanje ruskog jezika koji se izučava u našoj školi u Stajićevu - istakla je Zorica Medić.
 
Veroučitelj Maria Kozlova izrazila je zadovoljstvo zbog dolaska u Srbiju i navela da učenici škole iz Dolgoprudnog uče o kulturi i veri srpskog naroda.
- Održali smo i čas posvećen Svetom Savi i prijateljstvu ruskog i srpskog naroda, deca su učila pesme na srpskom jeziku i predstavljali likovne radove, a danas smo imali priliku da u školi u Stajićevu prisustvujemo časovima i tako da su počela prijateljstva, ne samo kroz dopisivanje, već i u realnom životu - kazala je ona.
 
 
O svojim, veoma pozitivnim utiscima, govorili su Maja Kuzmina, Daša Zubova, Janja Grbunova, kao i Mihail Grecaj i Aleksej Gnatif, a svi oni očekuju nastavak druženja i da će u svom lepom gradu videti prijatelje iz Stajićeva.
 
Pomoćnik gradonačelnka Radišić je rekao da projekat zaslužuje podršku i pomoć kako bi se nastavio i ubuduće i zahvalio se inicijatorima - deci iz Stajićeva i Dolgoprudnog, koja su svojim prepiskama dovela do ovog susreta, značajnog za razvoj i promociju pravoslavlja, veronauke, ali i kulture i tradicije dva prijateljska naroda.