Odbor Skupštine AP Vojvodine zasedao u Zrenjaninu

Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine zasedao je danas prvi put u Zrenjaninu, u skladu s praksom tog i drugih skupštinskih odbora da pojedine sednice organizuju van sedišta Skupštine u Novom Sadu. Osim članova Odbora, u radu tematske sednice u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu učestvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Andrić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
Predsednica Odbora, poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Branislava Jeftić izrazila je zadovoljstvo što je Zrenjanin prva jedinica lokalne samouprave van Novog Sada u kojoj Odbor zaseda.
“Intencija Odbora je da s ovom praksom nastavimo, i ako je moguće, da obiđemo svih 45 vojvođanskih opština. Ovde ćemo razmatrati primere dobre prakse održivog razvoja i zaštite životne sredine u gradu Zrenjaninu, i predstaviti ideju za izgradnju parka u naselju Bagljaš”, rekla je Jeftić.
 
 
Zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Andrić rekao je da je Zrenjanin, sa najvećom teritorijom neke jedinice lokalne samouprave u Vojvodini, jedan od gradova koji su primer dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine.
“Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine uspešno je sufinansirao razne projekte na teritoriji lokalne samouprave Zrenjanin i s tim ćemo nastaviti i ubuduće. Još jedan od pokazatelja razvijene ekološke svesti na području Zrenjanina je i veliki broj udruženja, odnosno nevladinih organizacija koje egzistiraju na ovom prostoru i koje takođe imaju dobru saradnju s pokrajinskim sekretarijatom”, naveo je Andrić. 
 
 
Pozdravljajući učesnike sednice, gradonačelnik Janjić je istakao dobru saradnju Grada Zrenjanina s novom pokrajinskom administracijom, kako Skupštinom Vojvodine, tako i s Vladom i resornim sekretarijatima.
“Drago mi je što je jedan deo pokrajinske administracije, ovaj skupštinski odbor, odlučio da izađe iz Novog Sada, dođe do Zrenjanina i što ćemo, kroz direktne razgovore, u formalnom i neformalnom delu današnjeg skupa, imati priliku i da upoznamo ljude koji odlučuju o važnim pitanjima u Pokrajini i na njenoj teritoriji. Siguran sam da ćemo, pored projekta parka na Bagljašu, pored svega što već radimo, doći i do nekih novih ideja koje ćemo, nadam se, i realizovati u nekom budućem periodu”, istakao je gradonačelnik.
 
 
Član Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine je i poslanik iz Zrenjanina Darko Bađok, na čiju inicijativu je i došlo do zasedanja Odbora u našem gradu.
 
U toku sednice prezentovani su primeri dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine u Zrenjaninu, iz javnog i privatnog sektora, kao i obrazovanja. Dipl. ekonomista Ivan Vojnov predstavio je aktivnosti JKP “Čistoća i zelenilo” koje se tiču sakupljanja i deponovanja komunalnog otpada, kao i projekte razvoja gradske deponije.
 
 
Iz privatnog sektora predstavila se zrenjaninska kompanija “Remondis Medison” kojoj je nedavno uručena dozvola za skladištenje medicinskog i farmaceutskog otpada. Predstavnik te kompanije Miroslav Poznić predočio je globalne aktivnosti nemačke grupacije “Remondis”, čiji je član od 2015. godine i zrenjaninski pogon, osnovan 2009. godine pod imenom “Medikal Vest Disposal”. Tom prilikom Poznić je najavio i planove za ovu godinu širenja preduzeća i kupovinu novog zemljišta u industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka”, instalaciju novog uređaja za termički tretman infektivnog, farmaceutskog otpada, malih životinja i narkotika i otvaranje novih radnih mesta.
 
 
Šef katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine Bogdana Vujić i asistent Una Marčeta predstavile su rad tog segmenta Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu. 
 
Predstavljeno je i idejno rešenje formiranja parkovske površine u naselju “Bagljaš”, između magistralnog puta za Novi Sad i nove saobraćajnice od tog naselja, Ulice Bogdana Teodosina, do ulaza u “Aviv Park”. Po rečima Darka Bađoka, u pitanju je površina veća od one koju zauzima Karađorđev park, a idejnim rešenjem predviđa se oko 600 sadnica, gradnja pešačkih i trim staza, dečjeg igrališta, amfiteatra i drugih sadržaja. 
 
 
“Poslednji park u Zrenjaninu planski je podignut pre 50 godina, a teritorija našeg grada spada, nažalost, u najmanje pošumljene sredine u Vojvodini. Ideja o formiranju parka na Bagljašu dobila je podršku od Grada Zrenjanina, te je od danas ovo i gradski projekat, a važnost projekta prepoznale su i obe mesne zajednice na teritoriji Bagljaša. Naredni korak je da idejno rešenje postane projekat i da se aplicira prema Pokrajini za dobijanje sredstava. Već postoje najave od zainteresovanih pojedinaca i pojedinih kompanija koje žele da učestvuju u ovoj priči, jer je u pitanju opšte dobro za sve stanovnike Zrenjanina”, objasnio je Bađok.     
 
Današnjom sednicom u Zrenjaninu predsedavala je Branislava Jeftić, a prisustvovali su i zamenik predsednice Ljubodrag Miščević, sekretarka Odbora Svetlana Popadić Ležimirac i članovi Darko Bađok, Radomir Kuzmanović, Dejan Maksimović, Neđeljko Konjokrad i Stanka Mihajlov.