Ministar privrede Goran Knežević otvorio prvi sajam ''ZR-BizNet'' u Zrenjaninu

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević svečano je danas, u renoviranoj sportsko-sajamskoj hali “Medison” u Zrenjaninu otvorio prvu sajamsku manifestaciju “ZR-BizNet”, koju pod sloganom “Poveži se” organizuju Grad Zrenjanin i Unija poslodavaca Srbije - Poslodavci Zrenjanin.
 
 
Kao prvi razlog zbog kog se odazvao pozivu da otvori manifestaciju, Knežević je pomenuo da jeste lokalpatriota i da će sve ono što doprinosi boljem životu sugrađana naići na punu njegovu podršku. Dodao je da ova manifestacija podržava duh preduzetništva i samo preduzetništvo i to jeste jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva privrede. Po njegovim rečima, svi relevantni makro i ekonomski pokazatelji govore da je, u privrednom pogledu, Srbija na pravom putu. 
“O tome govore i sve relevantne institucije, uključujući i Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku. Prošle godine ostvarili smo rast društvenog bruto proizvoda od 2,8 procenata, on će ove godine biti nešto umanjen zbog suše, ali već u toku 2018. godine očekujemo rast BDP-a između 3,5 i 4 procenta. U prvih sedam meseci, direktne strane investicije u Srbiji iznosile su 1,2 milijarde evra, što je više nego u svim zemljama zapadnog Balkana. Stopu nezaposlenosti smo spustili, za ove tri godine, sa 26 procenata na 11,8, i na tome nećemo stati. Posebno raduje stanje naših javnih finansija gde smo, za prvih sedam meseci, ostvarili suficit u budžetu, u kontinuitetu i sa stalnim izvorima, tako da ćemo moći da obradujemo sve naše građane, u najkraćem roku povećati i plate u javnom sektoru i penzije, kao i minimalne zarade”, izneo je Knežević neke parametre koji idu u prilog navedenom. 
 
 
Naveo je i da je naredni zadatak Vlade da dobre makroekonomske rezultate pretoči u modernu i efikasnu privredu.
“Pravi oslonac i poluga za to jesu upravo mala i srednja preduzeća. Danas ih u Srbiji ima preko 360 hiljada i ona zapošljavaju 900 hiljada ljudi. Spoznajući to i želeći da pomognemo tom najvitalnijem sektoru naše privrede, Vlada Srbije je prethodnu godinu proglasila za “Godinu preduzetništva”. Postigli smo u njoj odlične rezultate, 17 hiljada novih preduzeća više nego 2015. godine, 70 odsto veća neto dobit nego prethodne godine i 30 hiljada novih radnih mesta. Zbog svega toga odlučili smo u Vladi Srbije i Ministarstvu privrede da tu podršku za prošlu godinu produžimo u kontinuitetu na sledeću deceniju i da proglasimo “Deceniju preduzetništva”. Samo u ovoj godini Vlada je izdvojila 18,2 milijarde dinara za pomoć malim i srednjim preduzećima, od toga 7,6 milijardi nepovratnih sredstava, kao i preko 500 miliona evra vrlo povoljnih kreditnih sredstava”, istakao je ministar privrede danas u Zrenjaninu i zaključio da je i ova manifestacija, zbog svega pomenutog, izuzetno značajna. 
 
 
Prethodno su se prisutnima obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u ime organizatora, i Dragoljub Bjeloglav, u ime generalnog pokrovitelja, Domaćeg trgovačkog lanca DTL. Gradonačelnik je podsetio da je rekonstrukcija hale “Medison” urađena upravo s namerom da se u njoj organizuju manifestacije poput ove.
“Danas smo svedoci uspešne realizacije te ideje i po prvi put u mogućnosti da kažemo da je u Zrenjaninu otvorena i da je zaživela nova sajamska manifestacija. Novi prostor donosi i nove ideje. Ovo je novi iskorak, novo povezivanje preduzetnika, razmena ideja  i primera dobre prakse, prilagođavanje biznisa novim i savremenim trendovima. Na sajmu će biti reči i o povezivanju privrede i obrazovanja, što smatramo posebno značajnim i u čemu Zrenjanin već ostvaruje veliki napredak”, istakao je gradonačelnik i podsetio na napore lokalne samouprave da predstavi Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje.
 
 
“O tome svedoče i priznanja koja dobijamo od relevantnih institucija, van naše zemlje. Naše industrijske zone su proglašene među najboljima u jugoistočnoj Evropi, a upravo smo juče, na sednici Skupštine grada, odredili novih 550 hektara za proširenje industrijskih zona. Znamo s kakvim investitorima pregovaramo i šta radimo i siguran sam da će Zrenjanin u narednom periodu opet biti veliki industrijski centar, ne samo u Srbiji već i u regionu”, naglasio je Janjić, uz želje da se svi izlagači na sajmu uspešno predstave, i u skladu sa sloganom manifestacije, “uspešno povežu”.
 
 
Sajamska manifestacija “ZR-BizNet” okupila je 65 izlagača, a tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, u prostoru hale “Medison” i ispred nje, održaće se više prezentacija, okruglih stolova, promocija, B2B razgovora, prodajnih izložba i drugih pratećih sadržaja. Sajam je otvoren sutra do 14 časova.