Prijem u Gradskoj kući za učesnike festivala folklora ''Lala''

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura bio je danas domaćin prijema za organizatore i učesnike Međunarodnog festivala folklora “Lala” koji se jubilarni, 15. put, održava kao deo manifestacije “Dani piva” i okuplja učesnike iz više zemalja. 
 
 
 
Ove godine učesnici festivala su folklorni ansambli iz Češke (grada Pardubice), Belorusije (Grodno), Rumunije (Čertežul) i Crne Gore (Đenovići), a domaćine, kao i uvek, predstavlja KUD “Pionir” iz Zrenjanina. Organizaciju festivala pomogli su Savez kulturno-amaterskih društava Zrenjanin (SAKUD), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin. 
 
Pozdravljajući današnje goste koji su, već po tradiciji, u Gradsku kuću stigli u narodnim nošnjama i sa zastavama svojih zemalja, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura istakao je da je Zrenjanin grad mladih, grad kulture i sporta, kao i da organizator festivala, KUD “Pionir”, ima dugu i bogatu tradiciju. 
 
“Danas ukazujemo poštovanje ansamblima koji učestvuju na našem festivalu, posećuju naš grad i našu zemlju. Grad Zrenjanin podržava organizaciju festivala “Lala”, jer smatramo da ovakve manifestacije neguju prijateljstvo među mladima, među folklornim ansamblima, promovišu i tradiciju, kulturu i običaje učesnika iz svih zemalja koji nam dolaze. Želja nam je da svi oni ponesu najlepše utiske iz našeg grada i da se naredne godine ponovo sretnemo, na 33. “Danima piva”, u okviru 16. festivala “Lala”, poručio je Salapura. 
 
 
 
Osim predstavnika svih ansambala koji učestvuju na festivalu, prijemu su prisustvovali i predstavnici organizatora - Radovan Rača Moldovan, nedavno penzionisani sekretar SAKUD Zrenjanin Stanko Šajtinac i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković
 
Predsednik KUD “Pionir” Radovan Moldovan kazao je da je za učesnike festivala organizovan raznovrstan program, te da je cilj organizatora da se deca što više druže međusobno, steknu nova poznanstva i ponesu što lepše uspomene iz našeg grada. 
“Osim nastupa na festivalskoj pozornici u Zrenjaninu, oko 150 učesnika festivala imalo je priliku da poseti Beograd, Suboticu i mesto Sirig, da upozna i te naše sredine i vidi još nešto što je interesantno”, objasnio je Moldovan.   
 
 
 
Predstavnici Rumunije tradicionalno učestvuju na festivalu “Lala”, a ove godine u Zrenjanin je stigao ansambl iz mesta Čertežul, u opštini Hunedoara. Zajedno sa članovima ansambla, stigao je i gradonačelnik tog mesta Kimpijan Petru Adrijan koji prvi put boravi u Zrenjaninu, ali je imao priliku da dobro upozna članove KUD “Pionir”. Kako je rekao, predstavnici dva ansambla zajednо su predstavljali Evropu na ovogodišnjem internacionalnom festivalu u dalekom Meksiku.
“Ansambl iz Čertežula, sa zapada Rumunije, već treći put gostuje u Zrenjaninu, a druženje sa članovima KUD “Pionir” traje već dvadeset godina. Prvi put smo zajedno nastupali na festivalu u rumunskom gradu Deva, 1997. godine i od tada traju naša saradnja i međusobne posete. Ovde smo okruženi gostoprimstvom, osećamo se kao kod kuće, deca se raduju učešću na ovom festivalu”, objašnjava Kimpijan Petru Adrijan.