Ambasador Kraljevine Danske u Zrenjaninu: brojne mogućnosti za saradnju

Njegova Ekselencija ambasador Kraljevine Danske Anders Hougor boravi danas u zvaničnoj poseti Zrenjaninu, u okviru stručnog skupa “Dansko-srpski dani voda 2017”, koji u našem gradu organizuju Ambasada Kraljevine Danske u Srbiji i Danska grupa za tehnologiju voda. Tehnički organizatori skupa su JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin i Grad Zrenjanin.  
 
 
 
Prethodno je za ambasadora i za savetnicu u ambasadi Danske Goranu Stepanović gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić priredio prijem u Gradskoj kući, kom su prisustvovali načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Duško Radišić, Simo Salapura i Dragan Ćapin. 
 
“U Zrenjanin smo danas doveli delegaciju iz oblasti vodoprivrede, prerade pijaćih i otpadnih voda, posetili smo različite gradove u Srbiji i drago nam je da smo danas ovde i što nas je gradonačelnik srdačno primio i ugostio”, izneo je prve impresije ambasador Danske i dodao da očekuje da će ova poseta napraviti pomak u međusobnim odnosima.
“Danska svesrdno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i drago mi je da su se otvorili određeni finansijski mehanizmi same Kraljevine Danske za podršku danskim firmama koje bi želele da posluju i investiraju u Srbiji”, naglasio je. 
 
 
“Na osnovu prethodnih saznanja koja imam, kao i tokom današnjih razgovora, mogu da kažem da je ovo jedan od regiona u Srbiji s najvećim napretkom i s te strane smo namerno izabrali Zrenjanin za ovu posetu i još jednom i nadam se da će doprineti ukupnom unapređenju naše saradnje”, zaključio je Hougor.  
 
Skup u Baroknoj sali Gradske kuće su otvorili ambasador Hougor i gradonačelnik Janjić, koji je podsetio da se ove godine obeležava 100. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Danske, te je obostrana želja za unapređenjem međusobne saradnje u različitim oblastima, pre svega razvoju privrede i infrastrukture.
 
 
“Verujem da grad Zrenjanin ima šta da ponudi danskim privrednicima, ali i nevladinom sektoru koji želi da se uključi u rešavanje nekih naših infrastrukturnih problema. Tema današnjeg skupa je predstavljanje danskih i domaćih iskustava iz oblasti vodoprivrede i vodosnabdevanja. Zrenjanin je sredina koja je okružena vodenim površinama i brojnim rečnim tokovima i ovaj region spada među najgušća rečna čvorišta u Evropi. Jedan od smerova našeg razvoja ide upravo ka tome - da se što bolje iskoriste ti veliki potencijali”, kazao je Janjić i dodao da, s druge strane, Zrenjanin ima problema sa vodosnabdevanjem i odvođenjem otpadnih voda, koje intenzivno rešava. 
 
“Sigurno je da će nam veoma značiti da čujemo kakva su iskustva drugih sredina u tim oblastima. Uveren sam da ćemo do nekih važnih odgovora doći i na ovoj prezentaciji i da će nam ta saznanja omogućiti i da rešimo neke naše probleme”, zaključio je gradonačelnik.   
 
 
Danski ambasador izneo je neke podatke o upotrebi pijaće i tretmanu otpadne vode u toj zemlji, prema kojima je prvi nacionalni plan za otpadne vode usvojen još 1976. godine, a danas otpadnim vodama upravlja oko 1.400 postrojenja za prečišćavanje. Kazao je i da su, zahvaljujući efikasnosti sistema za distribuciju i preradu vode, gubici vode u cevovodima smanjeni na manje od 7 odsto, kao i da se postižu milionske godišnje uštede. 
 
“Većina danskih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda beleži procenat umanjenja potrošnje energije, a pojedina već uspevaju da proizvedu više energije nego što je troše. Danska ima ambiciozne planove za svoj vodni sektor i do 2025. godine ima viziju da razvije poziciju vodeće zemlje za inteligentna i efikasna vodna rešenja. Cilj nam je da globalne izazove u oblasti voda pretvorimo u mogućnosti za održiv rast”, naglasio je ambasador. 
 
 
 
Stručni skup “Dansko-srpski dani voda 2017”, sa pomenutom tematikom, održava se u Beogradu, Valjevu i Zrenjaninu. U današnjem radnom delu skupa, svoja iskustva iz oblasti vodosnabdevanja predstavili su JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina i Javno preduzeće za komunalne usluge i infrastrukturu iz Kikinde.  
 
Svoja rešenja iz oblasti vodosnabdevanja, kao i mogućnosti finansiranja infrastrukturnih projekata iz oblasti vodoprivrede, na skupu je predstavilo sedam kompanija iz Danske, članice Grupe za tehnologiju voda iz te zemlje, koje žele da ostvare saradnju sa vodovodima iz Srbije. U pitanju su renomirane kompanije, od kojih su pojedine globalni lideri u svojim oblastima: Grundfos, LiqTech, Kamstrup, Frederiksberg Forsyning, AVK i Danfoss.