Narandžasti gerberi za žene žrtve nasilja

Povodom obeležavanja globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina zajedno su sinoć na Malom mostu, simboličnim bacanjem 26 narandžastih gerbera u jezero, podsetiti javnost na sve žene žrtve nasilja u našoj zemlji tokom ove godine. 

 

 

Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja.

 

 

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. Svuda u svetu, znamenitosti u gradovima osvetljene su narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje.

 

 

Obeležavanjem kampanje, Grad Zrenjanin se pridružio akciji i ujedno podržao inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, te je Mali most ovih dana osvetljen narandžastom bojom.

 
 
 
Istim povodom sinoć je u sali Gradskog veća održan i sastanak Ženske odbroničke mreže.