Održana sednica Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja

U sali Gradskog veća, juče, na Međunarodni dan tolerancije, održana je sednica Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja Grada Zrenjanina, a Ljiljana Lazarević, koordinatorka grupe, kazala je da je centralna tema ovog puta obeležavanje i podrška globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" .

 

 

Članica grupe, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica podsetila je da se svake, kao i ove godine, od 25. novembra do 10. decembra obeležava "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

- U pitanju je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava - kazala je ona i naglasila da je cilj kampanje kampanje je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

 

 

- Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svesti i svetle budućnosti i optimizma i tako će biti i kod nas. Naš Mali most će biti osvetljen narandžastom bojom - rekla je Ljuba Travica i pozvala sve da 27. novembra, na tom mestu, dođu i daju podršku žrtvama nasilja.

 

 

Lazarević je uputila apel građanima i institucijama, kao i NVO sektor da se pridruže akciji i najavila akciju kojom će konkretno biti pružena pomoć i podrška ženama koje su doživele nasilje. 

U nastavku sednice, članovi radne grupe razgovarali su na temu vršnjačkog nasilja, a Miroslav Brnjoš, direktor Osnovne škole “Petar petrović Njegoš” je ispred Aktiva osnovnih škola, rekao da bi trebalo proširiti opseg aktivnosti i oformiti grupu jkoja će se baviti isključivo vršnjačkim nasiljem budući da je, kako je naveo, krenula ekspanzija vršnjačkog nasilja. 

 

Članovi radne grupe prihvatili su inicijativu i donet je Zaključak o formiranju takvog tela u čiji će rad biti uključeni stručnjaci i predstavnici suda, policije, Centra za socijalni rad, kao i Savet roditelja, jer, postoji velika potreba za rešavanje ovog problema u gradu.