Svečano u kasarni - obeležen Dan Komande za razvoj Banatske brigade

U zrenjaninskoj kasarni "Narodni heroj Svetozar Marković Toza" juče je svečano obeležen 17. novembar, Dan Komande za razvoj Banatske brigade, ustanovljen pre dve godine, na osnovu odluke predsednika Republike Srbije. 
 
Tim povodom održana je svečana akademija, uz prisustvo visokih starešina Vojske Srbije i brojnih ličnosti iz javnog života grada. Svečanosti je prisustvovao i zamenik komandanta Komande za obuku Vojske Srbije, brigadni general Jelesije Radivojević, koji je pozdravio pripadnike Komande za razvoj Banatske brigade, čestitao im praznik, a posebnu zahvalnost uputio je Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Janjiću, na doprinosu organizaciji Dana Vojske i podršci svim aktivnostima Banatske brigade.
 
 
 
 
Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio komandant Komande za razvoj Banatske brigade, pukovnik Živica Ognjanov, podsetivši da su pripadnici Garnizona pre tri godine toplo i srdačno dočekani na ovom prostoru, nakon što su iz Pančeva dislocirani u Zrenjanin.
“Pripadnici jedinice, obeležavajući ovaj dan, mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu. Kvalitetno smo izvršili sve postavljene zadatke i time dali doprinos ukupnom unapređenju operativnih sposobnosti teritorijalnih snaga Vojske Srbije. Naša vrednost je ljudski potencijal, a briga za ljude naš imperativ. Naše pripadnike krasi visok profesionalizam, osposobljenost, stabilni međuljudski odnosi, solidarnost i međusobno uvažavanje. Na ovaj način vraćamo dug otadžbini i potvrđujemo da smo siguran činilac mira i stabilnosti i faktor odvraćanja od svih oblika ugrožavanja bezbednosti naše domovine ”, poručio je on i naveo da je u proteklih godinu dana u Komandi za razvoj Banatske brigade realizovano više odgovornih i složenih zadataka.
  
 
 
Svečanosti je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, koji je Dan Komande za razvoj Banatske brigade njenim pripadnicima čestitao u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Čedomira Janjića i u svoje lično ime. On je istakao da je ovaj dan i datum, 17. novembar, jedan od najznačajnijih datuma u našoj novijoj istoriji, kao i da ceo mesec novembar protiče u znaku  obeležavanja važnih datuma iz perioda završetka Prvog svetskog rata.
„Sećanje na oslobodioce je naša časna obaveza i dužnost, ali ta slavna istorija nas i obavezuje da činimo sve što je u našoj moći da budemo dobro mesto za život, dobro mesto za investiranje. Na ovom mestu moram još jednom da istaknem i izuzetno dobru saradnju sa Garnizonom, sa pripadnicima Vojske Srbije i Komande Banatske brigade. Građani Zrenjanina u potpunosti pripadnike Vojske doživljavaju kao svoje sugrađane, a svi smo svesni da bez prisustva vojske i “živih”, odnosno aktivnih kasarni nema ni razvoja grada u mnogim oblastima. Siguran sam da ćemo našu saradnju unapređivati i u narednom periodu”, poručio je predsednik Skupštine grada i u to ime čestitao svim pripadnicima Vojske Srbije u Zrenjaninu Dan Komande za razvoj Banatske brigade, sa željom da se i narednih godina, u miru i prosperitetu, zajednički obeležava ovaj dan. 
 
 
 
U umetničkom delu programa nastupio je duvački orkestar učenika Muzičke škole „Josif Marinković“, pod dirigentskom palicom proefsora Branislava Gagića, a mlada zrenjaninska glumica Jelena Kesić nadahnuto je, u ulozi srpske heroine iz Prvog svetskog rata Milunke Savić, interpretirala odlomke iz istoimene monodrame. Himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
 
U delu zrenjaninske kasarne juče je otvorena i spomen-soba posvećena istorijatu kasarne, objekata u njoj i vojnoj ulozi koju je imala tokom različitih vremenskih perioda i državnih uređenja, od kada je od nekadašnje bolnice, sagrađene 1859. godine, osam godina kasnije pretvorena u vojni objekat. Autor postavke je istoričar zrenjaninskog Istorijskog arhiva dr Filip Krčmar, koji je i govorio na svečanosti.    
 
 
 
Nakon svečane akademije i otvaranja spomen-sobe, gosti zrenjaninskog garnizona imali su priliku da u krugu kasarne obiđu TT zbor i upoznaju se sa vojno-tehničkim sredstvima i delom naoružanja zastupljenim u Komandi za razvoj Banatske brigade.