Sava Damjanov dvadeset šesti laureat nagrade Fonda ''Todor Manojlović''

Dobitnik “Nagrade za moderni umetnički senzibilitet” Fonda “Todor Manojlović” za 2017. godinu je pisac, esejista i profesor književnosti iz Novog Sada, Sava Damjanov, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.
 
Sava Damjanov (Novi Sad, 1956) je dvadeset šesti laureat nagrade Fonda “Todor Manojlović” koji je osnovala Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina. Kako se navodi u obrazloženju nagrade, Damjanov je svakako jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za prevrednovanjem i reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u naučno-esejističkom opusu.
 
“Poput Todora Manojlovića u svoje vreme, Damjanov u polemikama, esejima, kritikama, kao i u tekstovima teorijsko-manifestnog karaktera, podjednako oštro i smelo ukazuje na polifonijsku suštinu srpske književnosti, na argumentovane činjenice da ova književnost nije „kaskala” (niti „kaska”) za evropskim tokovima. U svojim esejima Damjanov iznova problematizuje i pitanje odnosa centra i margine, proširivanje recepcijskih horizonata književnog dela, naročito u sinkretičnoj multimedijalnoj kulturi kakva je kultura s kraja 20. i početka 21. veka i sistem srpske književnosti posmatra kao polifonijski u jednoj široj, dijahronoj perspektivi, afirmišući se kao „modernizator književnosti putem tradicije”, stoji, između ostalog, u obrazloženju.  
 
 
Foto: Banatski kulturni centar Novo Miloševo http://banatskikulturnicentar.blogspot.com
 
 
Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.
 
Upravni odbor Fonda danas čine: predsednik UO Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar), Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”).
 
Ime dobitnika nagrade najčešće se objavljuje 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića. Nagrada se, prema dogovoru sa laureatom, dodeljuje u dogovoreno vreme u baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji “Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin“.
 
Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.