''U zagrljaju dva zavičaja'' - svečanoj akademiji prisustvovali brojni eminentni gosti

U zrenjaninskom Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” sinoć je održana svečana akademija pod nazivom “U zagrljaju dva zavičaja”, u organizaciji Udruženja Hercegovaca, njihovih potomaka i prijatelja Hercegovine. Akademiji u prepunoj sali pozorišta prisustvovalo je više eminentnih gostiju, na čelu s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, direktorom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem i savetnikom premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović Dušanom Petrovićem. U najstariju pozorišnu salu u Srbiji došli su i gradonačelnici Trebinja i Bijeljine Luka Petrović i Mićo Mićić, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, predstavnici političkog i kulturnog života grada Zrenjanina i Republike Srpske.
 
 
 
Skup je pozdravio predsednik Udruženja Hercegovaca, njihovih potomaka i prijatelja Hercegovine, Milan Bjelogrlić Beli, a potom se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakavši da mu je čast i zahvalnost što prisustvuje ovakvom skupu u Zrenjaninu, još jednoj potvrdi, kako je rekao, “naše privrženosti i pripadnosti našem narodu, našoj veri, našoj kulturi, našim običajima”.
 
 
 
“Danas su Republika Srpska i Srbija dve države srpskog naroda koji je baštinio i nosio sa sobom težnju i borbu za slobodu i za tu slobodu, kroz istoriju, zaista stradao. Za nas osvajanje slobode nikada nije bio osvajanje slobode samo za sebe, nego i za druge narode na ovim balkanskim prostorima, davali smo slobodu kroz istoriju, čak i države, u uverenju da ćemo zajedno moći da živimo i da na zajednički način gradimo čitav ovaj prostor. Srbi su žrtve jedne ozbiljne političke zablude koja je stvorila dve Jugoslavije, a Srbe na tom prostoru dovela u poziciju da se, krajem prošlog veka, bore za svoj identitet, za svoje države i za svoju slobodu. Tu slobodu Srbi su imali samo kada su imali svoju državu i samo tamo su mogli da odbrane svoj narod od masovnog stradanja”, rekao je Dodik. 
 
 
 
“Sloboda koju smo osvojili veoma je važan zalog za budućnost, koju gradimo uvereni da smo na pravom putu i ono što je danas osnovna karakteristika nas koji živimo u Republici Srpskoj i Srbije, jeste ne samo deklarativno izražavanje činjenice da delimo jedan nacionalni i kulturološki prostor, nego i proces koji moramo da ojačamo, a to je proces intergracije na svim poljima, koja treba još više da nas okupi, da nas ojača u uverenju da se borimo za istinske vrednosti ovog naroda. Rukovodstva Republike Srpske i Srbije imaju jasnu politiku i saradnju”, kazao je Dodik i zahvalio se i Gradu Zrenjaninu i njegovim stanovnicima, ali i drugim sredinama i gradovima u Srbiji na svemu što su činili i pomagali srpskom narodu tokom ratnih stradanja na teritoriji Bosne i Hercegovine.
 
 
 
U ime domaćina, Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, prisutne je pozdravio gradonačelnik Čedomir Janjić.  
“Široka srca, kao što je ova naša banatska i vojvođanska ravnica, ali i čvrste i jake vere, poput onog našeg iskonskog hercegovačkog kamena, okupili smo se danas iz više razloga. Podrazumeva se da ćemo prozboriti koju i o zdravlju i o životu našem ovde i tamo, ali je važno da još jednom pokažemo i dokažemo da su Srbija i Srpska zajedno i da su jedno, da se viđamo i okupljamo u svakoj prilici, da svima šaljemo jasne poruke našeg jedinstva i sloge”, poručio je on i dodao da Grad Zrenjanin želi, hoće i može da bude dobra veza između našeg naroda s obe strane Drine. 
 
 
 
Janjić je podsetio na insitucionalne veze između Zrenjanina, Trebinja i Laktaša i najavio uspostavljanje nove saradnje.
“Upravo na poslednjoj sednici naše Skupštine, pre samo nekoliko dana, dali smo saglasnost za uspostavljanje saradnje s Bijeljinom. Sarađujemo i s Višegradom i Bilećom, sprijateljila su se i zbratimila i naša sela i naše mesne zajednice. Saradnja gradova, opština i institucija je potrebna i poželjna, ali je još značajnija ona neposredna, ljudska saradnja, oni kontakti između pojedinaca, članova porodica, između mesnih zajednica, sportskih klubova, folklornih društava, ustanova kulture, privrednika. Zato smo u prethodne dve godine ugostili učesnike manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, a pre nepuna dva meseca, u saradnji s našom crkvom, Eparhijom Banatskom, bili smo uspešni domaćini i “Dana Srpske u Banatu”. Činićemo to i ubuduće, jer takvih susreta, prilika i za razgovore i za dogovore, nikada nije dosta. Sledimo u tom smeru sve odluke na nivou država, i ovom prilikom možemo samo da pozdravimo napore koji čine najviši državni predstavnici na unapređenju svake saradnje”, naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.
 
 
 
U umetničkom delu programa nastupili su članovi Zrenjaninske filharmonije, hor “Sveti Serafim Sarovski”, glumci Jovica Jašin, Milan Kočalović i Prvoslav Zakovski, pesnici i guslari.