''Banat - istorija i multikulturalnost'', po 23. put u Zrenjaninu

Rumunsko društvo za etnografiju i folklor iz Vojvodine i Zavod za kulluru vojvođanskih Rumuna, Univerzitet “Eftimije Murgu” i Županijski savet Karaš-Severin, Rešica, u partnerstvu sa rumunskom Akademijom nauka - ogranak u Temišvaru i Muzejom Vojvodine, organizovali su u Zrenjaninu 23. Medunarodni naučni simpozijum “Banat-istorija i multikulturalnost”. 
 
 
 
U ambijentu Barokne sale Gradske kuće, učesnike simpozijuma i goste pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić, istakavši značaj ovakvih međunarodnih skupova u višenacionalnoj sredini kakva je Zrenjanin, uz podsećanje da naš region sa rumunskim partnerima godinama unazad realizuje čitav niz vrednih projekata prekogranične saradnje, na obostranu korist i da će se s takvom saradnjom nastaviti i u narednom periodu.    
 
 
 
Pozdravnu reč uputili su i predstavnici Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji i Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, a obratio se i Kosta Rošu, počasni direktor Zavoda i počasni član rumunske Akademije nauka. 
 
Simpozijum je tradicionalnog karaktera, održava se svake godine i ovoga puta protekao je uz učešće više od pedeset akademika, naučnika, univerzitetskih profesora i novinara iz Srbije, Rumunije, Hrvatske i Crne Gore. Radovi Simpozijuma prezentovani su kroz pet velikih sekcija, tako da se tematski razgovaralo o istoriji, etničkim zajednicama i srpsko-rumunskim, odnosno rumunsko-srpskim vezama; stogodišnjici od Velikog ujedinjenja (1918-2018.); novinarstvu, književnosti i obrazovanju; pedagogiji, etnografiji i folkloru i turizmu i kulturnom nasleđu.